Zaradi sporne prodaje zemljišča na Vojkovi v Ljubljani je ovaden tudi nekdanji ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo
Zaradi sporne prodaje zemljišča na Vojkovi v Ljubljani je ovaden tudi nekdanji ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo
Mors
Proti Molu je zaradi istega zemljišča tožbo vložilo tudi ministrstvo za obrambo. Foto: BoBo

Mestna občina Ljubljana je namreč leta 2009 prodala zemljišče ob Vojkovi cesti v Ljubljani družbi Tritonis, ki je zaprosilo za gradbeno dovoljenje za gradnjo garaže. Dovoljenja podjetju niso izdali, saj se je izkazalo, da gre za funkcionalno zemljišče bližnjih stavb. Zaradi domnevne prevare zahtevajo vrnitev kupnine, vložili pa so tudi kazensko ovadbo.

Milijon evrov za neuporabno zemljišče
Po poročanju Dnevnika je podjetje Tritonis, ki je 1.356 kvadratnih metrov veliko parkirišče in 292 kvadratnih metrov veliko zelenico kupilo na javni dražbi za več kot milijon evrov, tam nameravalo postaviti garažno hišo s poslovnimi prostori. Pri pridobivanju gradbenega dovoljenja pa se je zapletlo, saj je več družb iz bližnjih stavb z dokumenti dokazovalo, da imajo pravico do uporabe omenjenega zemljišča.

Damjan Bremec, direktor Tritonisa, je prepričan, da jim je MOL prodal zemljišče, s katerim ne bi smel razpolagati. Ko so izvedeli za domnevno prevaro, so v Tritonisu od MOL-a zahtevali, da jim vrne plačano kupnino in stroške za projekte, v kar pa na MOL-u niso privolili, poudari Bremec.

Bremec zdaj zahteva mnogo višji znesek, prav tako so vložili še odškodninske tožbe in kazensko ovadbo zoper nekdanjega župana Zorana Jankovića in Mirana Gajška, načelnika oddelka za urejanje prostora, saj je prepričan da vsi dokumenti kažejo, da so lastniki bližnjih petih objektov imeli veljavna gradbena dovoljenja in lokacijsko informacijo, da je zemljišče njihovo.

Toži tudi ministrstvo za obrambo
Dnevnik še piše, da na MOL-u oporekajo, da gre za funkcionalno zemljišče bližnjih stavb. Zato so tudi lastniki teh stavb, med drugim ministrstvo za obrambo, proti MOL-u sprožili več tožb.
Prva obravnava tožbe, ki jo je proti MOL-u in Tritonisu vložilo podjetje PNZ, se je na ljubljanskem okrožnem sodišču odvila v sredo. Direktor PNZ-ja Vilijem Celcer je poudaril, da se je v dobrih dveh letih od prodaje izkazalo, da so na občini vedeli za dokumente, ki dokazujejo, da parkirišče pripada sosednjim stavbam.

"Parkirišče ne more pripadati lastnikom bližnjih stavb"
Na MOL-u odgovarjajo, da parkirišče ne more pripadati lastnikom bližnjih stavb, saj v zemljiški knjigi ni vpisano nobeno breme. "Breme oziroma denacionalizacija na upravnem sodišču je bila namreč rešena pred izvedbo postopka javne dražbe, torej pred sklenitvijo pogodbe. Občina tudi v času prodaje ni prejela nobene tožbe, s katero bi ji lastniki okoliških objektov oporekali lastninsko pravico," poudarjajo.

Pojasnjujejo še, da po novem občinskem prostorskem načrtu iz septembra 2010 zemljišče ni več namenjeno za gradnjo garažne hiše, vendar bodo namero Tritonisa za gradnjo garažne hiše kljub temu upoštevali pri dopolnitvi prostorskega načrta, zagotavljajo na MOL-u.