Premier Janša izvaja
Premier Janša izvaja "nedopustne pritiske", opozarjajo tožilci. Foto: BoBo
Sorodna novica Die Presse o "slovenskem pacientu" Janši, ki ga EU "res ne potrebuje"
Sorodna novica "Vladno uničevanje STA-ja ogroža informacijsko suverenost državljanov in države"

Pritiski in kršitve se med drugim odražajo v ustavitvi imenovanj in napredovanj državnih tožilcev, predsednikovem žaljenju posameznih tožilcev in podobnem ravnanju drugih predstavnikov vlade ter 30-odstotnemu znižanju plač med epidemijo covida-19, je opozorilo društvo. Pismo, ki ga je podpisala predsednica DDTS-ja, vrhovna državna tožilka Mirjam Kline, so poslali Posvetovalnemu svetu evropskih tožilcev (CCPE), ki deluje v okviru generalnega direktorata SE za človekove pravice in vladavino prava.

Neposreden povod za pismo je ustavitev imenovanj tožilcev, so navedli tožilci. Kot navajajo v DDTS-ju, že dlje časa ugotavljajo izvajanje pritiskov na delo državnih tožilcev, neposredni povod za obvestilo o pritiskih, ki so ga poslali v Strasbourg, pa je ustavitev imenovanj državnih tožilcev, ki so bili skladno z vnaprej sprejetimi merili izbrani za delovna mesta na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu in vrhovnem državnem tožilstvu, ter imenovanj dveh kandidatov za delegirana evropska javna tožilca.

Sorodna novica Cerar o Kozlovičevi: Ob škodljivih stvareh za pravno državo je večkrat molčala

DDTS v pismu opozarja na ustavitev teh imenovanj, še posebno skrb pa, kot je zapisalo, vzbuja v medijih razkrita informacija, da naj bi vlada zavrnila tudi predlog ministrstva za pravosodje glede noveliranja zakona o državnem tožilstvu, ki bi na ustrezen način uredila status evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji. Vlada oziroma njen predsednik naj bi tako ravnal, ker sta se izbrana kandidata za delegirana evropska tožilca v preteklosti zamerila stranki SDS in njenemu predsedniku Janezu Janšu, navaja društvo.

Janšev pritisk na generalnega tožilca

Kot pritisk premierja na samostojnost in avtonomnost državnega tožilstva navajajo tudi pismo, ki ga je Janša julija lani naslovil na generalnega državnega tožilca. Janša mu očita zanemarjanje zakonske vloge ter pripisuje odgovornost za stopnjevanje spodbujanja k nasilju in za posledice, ki jih "organizirane grožnje s smrtjo, javno podpiranje takšnega početja in pasivnost organov" prinesejo.

Premier prek Twitterja in svojih medijev, ki so mu neposredno podrejeni, in sicer televizije Nova 24 in tednike Demokracija, izvaja pritisk na posamezne državne tožilce, so zapisali v društvu in opozorili na lastništvo teh dveh medijev.

Svet Evrope. Foto: EPA
Svet Evrope. Foto: EPA

Gnev in prezir zaradi afere Patria

Kot so še zapisali, v pismu omenjajo nekaj očitnih kršitev, uperjenih v slovenske državne tožilce, pri tem pa poudarjajo, da imata po njihovem mnenju povsem javno izražena gnev in prezir predsednika vlade RS do tožilske institucije in posameznih državnih tožilcev svoj izvor v odmevni kazenski zadevi Patria, v kateri je bilo odločeno, da je Janša kriv. Sodba je postala pravnomočna, predsednik vlade pa je tudi začel prestajati dveletno zaporno kazen, a je ustavno sodišče nato sodbo razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje, pregon v kazenski zadevi pa je med ponovnim sojenjem zastaral.

Med drugim poudarjajo še, da je bila zoper predsednika vlade vložena tožba zaradi odvzema premoženja nezakonitega izvora, ki pa je bila pozneje zaradi razveljavitve nekaterih določb zakona o odvzemu premoženja nezakonito pridobljenega izvora umaknjena.