Vrhovno državno tožilstvo zagotavlja, da organizacija kljub pritiskom deluje strokovno in v dobrobit pravne države. Foto: BoBo
Vrhovno državno tožilstvo zagotavlja, da organizacija kljub pritiskom deluje strokovno in v dobrobit pravne države. Foto: BoBo
Podporniki Janeza Janše
Sojenje v zadevi Patria odmeva tudi v tujini. Foto: BoBo


Odzvali so se na navedbe v nemškem časopisu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ki je pisal o zadevi Patria. FAZ je zapisal, da je bil postopek proti vodji opozicije v Sloveniji Janezu Janši in še dvema soobtoženima, ki se je na prvi stopnji končal obsodilno, v nasprotju s temeljnimi načeli slovenske ustave in Evropske konvencije o človekovih pravicah.

FAZ je še navedel, da sta bila predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša ter generalni državni tožilec Zvonko Fišer udeležena pri kršenju človekovih pravic in temeljnih svoboščin v času totalitarnega režima.
Na vrhovnem državnem tožilstvu so prepričani, da so to pritiski, ki so posledica obsodilnih sodb zoper nekatere vidne nosilce politične in gospodarske moči v Sloveniji. Tožilci se morajo zdaj spoprijemati z napovedanimi "političnimi sredstvi" in političnimi diskreditacijami organizacije tako doma kot v tujini.

Tožilstvo: Delamo zakonito in strokovno
V tožilski organizaciji so zatrdili, da kazenski pregon izvajajo zakonito in strokovno ter se ne opredeljujejo do posameznikov kot osebnosti, temveč do njihovih kaznivih dejanj, ne oziraje se na kakršno koli pripadnost ali družbeni položaj.

Poudarili so, da gre za nedopusten prisk na organe v postopku, v katerem še ni dokončno razsojeno. "Politične pritiske na pravosodje je treba odločno zavrniti, zlasti je to naloga predstavnikov oblasti, ki morajo pravosodju zagotoviti pogoje za delovanje in polno neodvisnost pri izvajanju njegovih nalog," še dodajajo na tožilstvu.

V povezavi z javnim pisanjem, povezanim z zadevo Patria, so se oglasili tudi sodniki.
Sodnica javno čestitala sodnici za sodbo
Višja sodnica Vesna Bergant Rakočević je namreč v prispevku, objavljenem v Pravni praksi, sodnici v zadevi Patria Barbari Klajnšek napisala: "Barbara, iskrene čestitke za pogum." Kot na svoji spletni strani piše Reporter, je s tem čestitala za pogum za razsodbo, čeprav je tvegala, da se ustvari vtis o pristranskosti višjega sodišča, ko to odloča o pritožbi.

Sodni svet je v zvezi s člankom sodnice zapisal, da sodnikom priporoča zadržanost pri javnem izražanju mnenj. To lahko po presoji sodnega sveta pripelje do "možnosti različnih interpretacij o vprašanju, ali gre za vnaprejšnje izražanje o nepravnomočno razsojeni zadevi".

Predsednik višjega sodišča v Ljubljani Jernej Potočar in predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek v članku Rakočevićeve nista videla kršitve pravil, določenih v zakonu o sodniški službi. Članek ni sporen tudi za predsednika vrhovnega sodišča Maslešo.