Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je zahteval disciplinski postopek zoper tožilko, ki je nekaj časa vodila primer koroške deklice. Domnevno naj bi postopek uvedli zaradi članka, v katerem je tožilka spregovorila o podrobnostih primera in bila kritična do tožilskih kolegov. Foto: BoBo
Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je zahteval disciplinski postopek zoper tožilko, ki je nekaj časa vodila primer koroške deklice. Domnevno naj bi postopek uvedli zaradi članka, v katerem je tožilka spregovorila o podrobnostih primera in bila kritična do tožilskih kolegov. Foto: BoBo
Matic Munc
Vodja svetovalnice Akcija Matic Munc je v sporočilu za javnost poudaril, da je Štiblarjeva potrdila hujše napake v postopkih Okrožnega državnega tožilstva v Slovenjem Gradcu. Od Fišerja in ministra za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Aleša Zarja pričakuje, da bosta sprožila nadzor nad delovanjem slovenjegraškega tožilstva. Foto: MMC RTV SLO
Tožilki v primeru Koroške deklice grozi disciplinski postopek

Na državnem tožilstvu so zahtevo za uvedbo disciplinskega postopka potrdili.

Štiblarjeva je zapisala, da o disciplinskem postopku zoper njo kot njen predpostavljeni ni bil seznanjen niti vodja celjskega državnega tožilstva Ivan Žaberl. Žaberl naj bi o uvedbi disciplinskega postopka tako kot Štiblarjeva izvedel iz časopisa. Tožilka se sprašuje, kako je lahko vest o disciplinskem postopku prišla do novinarjev prej kot do nje.

Iz urada generalnega državnega tožilca RS-a so za STA potrdili, da so zoper Štiblarjevo zahtevali uvedbo disciplinskega postopka. "V disciplinskem postopku, ki je v pristojnosti disciplinskega tožilca in disciplinskega sodišča, je javnost izključena, zato drugih informacij ni mogoče dati", so pojasnili.

Postopek zaradi kritike v medijih
Časopis Dnevnik je poročal, da je Fišer nedavno zahteval uvedbo disciplinskega postopka proti velenjski tožilki. Vzrok za postopek naj bi bil članek iz Slovenskih novic, v katerem je Štiblarjeva spregovorila o podrobnostih primera koroške deklice, pri čemer naj bi bila kritična tudi do dela tožilskih kolegov.

Po odhodu Štiblarjeve s slovenjegraškega tožilstva je primer koroške deklice prevzel drug tožilec, ki je ovadbo dekličinega očeta zaradi suma spolne zlorabe deklice zavrgel, kar je razburilo Štiblarjevo. Na Facebookovi strani vodje svetovalnice Akcija Matica Munca je Štiblarjeva zapisala: "Slabo mi je ... čeprav je bilo pričakovati tako odločitev."

V spornem članku, ki naj bi bil povod za disciplinski postopek tožilke, je Štiblarjeva spregovorila o podrobnostih primera "koroška deklica", čeprav tožilcem takšno predstavljanje mnenj ni dovoljeno. Tožilka je kritizirala tudi delo svojih kolegov in nadrejenih, ki so po njenem mnenju v tej zadevi naredili vrsto napak, od nje pa naj bi pričakovali, da bo hitro zavrgla sum spolne zlorabe deklice.

Munc zahteva nadzor nad tožilstvom
Munc je v današnjem sporočilu za javnost poudaril, da je oče "koroške deklice", ki je tudi po oceni Štiblarjeve priprt nezakonito, v priporu že 196. dan. Poudaril je, da je Štiblarjeva potrdila hujše napake v postopkih Okrožnega državnega tožilstva v Slovenjem Gradcu. Od Fišerja in ministra za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Aleša Zalarja zato pričakuje, da bosta sprožila nadzor nad delovanjem slovenjegraškega tožilstva.

"Od Fišerja nemudoma zahtevamo začetek podrobnega nadzora nad delovanjem slovenjegraškega tožilstva v zadevi 'koroška deklica'. Nemudoma v tem primeru ne pomeni čez tri mesece ali nikoli, ampak takoj," je zapisal Munc.

Domnevno koruptivnim javnim uslužbencem na uglednih položajih pa je Munc sporočil, da stalinistične metode ne bodo obrodile sadov. "Javno sporočamo, da na takšno prakso v vrhu slovenskega tožilstva ne bomo pristajali. Trdno smo prepričani, da bomo v Sloveniji pomagali uveljaviti geslo Komisije za preprečevanje korupcije: integriteta, odgovornost, vladavina prava," je pojasnil Munc.

Tožilki v primeru Koroške deklice grozi disciplinski postopek