Ukinitev obveze po obnavljanju licence bi se pokazala v poslabšanju kakovosti storitev menijo v Zbornici zdravstvene nege. Foto: MMC RTV SLO
Ukinitev obveze po obnavljanju licence bi se pokazala v poslabšanju kakovosti storitev menijo v Zbornici zdravstvene nege. Foto: MMC RTV SLO

Poklica medicinske sestre in babice sodita med šest reguliranih poklicev v EU-ju. Poleg teh dveh poklicev je namreč obnavljanje licence zakonsko predpisano tudi za zdravnike, zobozdravnike, magistre farmacije in veterinarje. Po še veljavni zakonodaji morajo medicinske sestre in babice licenco obnavljati vsakih sedem let.

Po mnenju Zbornice zdravstvene nege bodo bolniki, ki se zdravijo v Sloveniji, po uveljavitvi trajnih licenc v neenakem položaju glede na tiste, ki se zdravijo v drugih državah EU in drugod po svetu, saj bo to peljalo do "vprašljivosti strokovnega znanja, slabe motivacije za izobraževanje, povečane nevarnosti bolnišničnih okužb, strokovnih in organizacijskih napak in mnogih drugih zapletov".

"Razmišljanje ministrstva kaže diskriminatoren odnos vlade do medicinskih sester in babic," opozarja zbornica in dodaja, da je za ohranjanje usposobljenosti za delo potrebno vseživljenjsko izobraževanje, kar se dokazuje z licenčnimi točkami, ki so potrebne za vzdrževanje licenčnega obdobja.

Tudi nov način odvzema licence se zdi zbornici neprimeren, saj naj ne bi več temeljil več na strokovnem izpopolnjevanju, temveč na iskanju napak in prijav izvajalca. Sedanji sistem obnavljanja licence tako izvajalca kot delodajalca postavlja v aktivno vlogo pri ohranjanju strokovne usposobljenosti. Sprememba v trajno licenco bi tako to obrnila na slabše, menijo v Zbornici zdravstvene nege.

A. K. K.