Transparency International ocenjuje, da predlog dopolnjuje protikorupcijsko zakonodajo na najnujnejših mestih, a vseeno upajo, da ga bodo v javni razpravi še izboljšali. Foto: BoBo
Transparency International ocenjuje, da predlog dopolnjuje protikorupcijsko zakonodajo na najnujnejših mestih, a vseeno upajo, da ga bodo v javni razpravi še izboljšali. Foto: BoBo
Vid Doria
Doria novelo pozdravlja, a so pri TI-ju prepričani, da bi potrebovali povsem nov protikorupcijski zakon. Foto: BoBo

Ministrstvo za pravosodje je v javno obravnavo poslalo novelo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki po besedah ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča jasneje ureja pristojnosti Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) in vodenje samih postopkov.

Po Klemenčičevih besedah novela prinaša nekatere pomembne spremembe na področju omejevanja korupcije, nasprotja interesov, lobiranja in nadzora nad premoženjskim stanjem funkcionarjev. Med drugim nekoliko spreminja pogoje za imenovanje članov senata KPK-ja ter predvideva možnost njihove razrešitve zaradi osebnostne neprimernosti. Pri tem je Klemenčič zagotovil, da s tem ne ciljajo na trenutnega predsednika komisije Borisa Štefaneca.

A generalni sekretar TI-ja Vid Doria poudarja, da bi se z "bolj celovitim pristopom do omejitev zaposlovanja pred ali po prenehanju javne službe ali funkcije lahko učinkovito izognili pojavu vrtljivih vrat, ki smo jim letos priča na ravni EU-ja." Po njegovem mnenju bi bilo treba ukrepati, preden se tudi Sloveniji zgodi primer Barroso. Nekdanji predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je bil namreč nedavno oproščen obtožb o kršenju etičnih pravil pri zaposlitvi po prenehanju funkcije.

Prav tako po mnenju Dorie na celostno prenovo čaka področje lobiranja: "V lanskem letu so nekatere države, zajete v raziskavi, naredile korak naprej in dopolnile zakonodajo. Slovenija je očitno zaspala na lovoriki prvega mesta v takratni raziskavi, čeprav je bilo jasno, da je ocena kljub temu slaba."

Predlog zakonodajo na najnujnejših mestih dopolnjuje
Sicer pa novelo, ki gre danes v javno obravnavo, pozdravlja. Meni, da predlog dopolnjuje protikorupcijsko zakonodajo na najnujnejših mestih ter omogoča učinkovitejše delovanje Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

"Predvsem je pomembno, da so se uskladila procesna pravila in uveljavila strožja pravila glede poročanja in nadzora nad premoženjskim stanjem zavezancev, da se je podrobneje uredilo preglednost delovanja KPK, dopolnilo področje nasprotja interesov, kazenskih evidenc in podobno," je zapisal Doria. Generalni sekretar TI-ja Slovenia upa, da bodo spremembe v javni razpravi, ki bo trajala 45 dni, še izboljšali.
Komentirali bodo, ko preučijo besedilo
Na KPK-ju pa novele zakona ne morejo komentirati, saj je od ministrstva še niso prejeli, prav tako v zadnji del postopka priprave niso bili vključeni, so pojasnili. Novelo bodo komentirali, ko jo bodo proučili.

Ob tem so razložili, da so pri pripravi novele sodelovali še pred prenosom pristojnosti za njeno pripravo z ministrstva za javno upravo na ministrstvo za pravosodje, od tedaj naprej pa v postopku priprave niso več sodelovali.