Foto:
Foto:
Špiler: V Zagrebu vlada prava rokometna mrzlica
V zagrebški Areni pričakujejo veliko slovenskih navijačev

njimi znova tudi Slovenija.

Prvenstvo, katerega moto oziroma slogan je rokomet kot "hipnotična igra" (angl. hypnotic game), bodo gostila štiri mesta: Zagreb, Split, Poreč in Varaždin.

Špiler: V Zagrebu se čuti utrip rokometnega prvenstva
"Pretirana bi bila oznaka, da Zagreb v tem trenutku diha s prvenstvom. To po besedah hrvaških igralcev in ljudi, ki jih poznam od tam, velja za Split, kjer bo v prvem delu igrala hrvaška reprezentanca. A jaz verjamem, da se bo to spremenilo, ko se bo v drugem delu v Zagreb preselila hrvaška reprezentanca. Sicer se tudi v Zagrebu čuti utrip rokometa, plakatov je ogromno, ljudje se na ulicah pogovarjajo o tem, sploh odkar je mesto hrvaškega selektorja prevzel Lino Červar, ki zna narediti zgodbo o uspehu. Praktično
vsi v Zagrebu vedo, da je evropsko prvenstvo v rokometu, in to je zelo pozitivno," je o rokometnem utripu v hrvaški prestolnici, kjer bo igrala tudi Slovenija, dan pred začetkom prvenstva dejal skorajda "domačin", nekdanji slovenski rokometni reprezentant David Špiler, ki živi nedaleč stran v Samoboru. Pogovor z njim si boste lahko prebrali v petek.

Naslov prvaka s turnirja na Poljskem leta 2016 branijo Nemci, ki tudi na Hrvaškem sodijo v najožji krog favoritov. Nemški selektor Christian Prokop med 16 potnikov na EP nekoliko presenetljivo ni uvrstil članov zmagovite zasedbe izpred dveh let Fabiana Wiedeja, Finna Lemkeja in Runeja Dahmkeja. Namesto njih se je odločil za tri debitante na velikih tekmovanjih: Maximiliana Jankeja, Bastiana Roschcka in Philippa Webra. A ne glede na to, v moč "nemškega stroja" ni treba dvomiti.

Hrvati po edino manjkajoče zlato
A morda je prvi favorit vendarle gostiteljica Hrvaška, ki ima izjemno kvalitetno zasedbo. Vodi jo "mag iz Umaga" Lino Červar, mož, ki je "kockaste" popeljal do večine največjih uspehov. Izstopata naslova svetovnih prvakov leta 2003 in zlata medalja na olimpijskih igrah v Atenah leto dni kasneje. Vprašanje je le, ali bodo Hrvati vzdržali pritisk domače javnosti, ki od njih zahteva le eno - zlato medaljo evropskega prvenstva, edino, ki jim še manjka v vitrini.

Dogajanje z evropskega prvenstva na Hrvaškem boste v neposrednih prenosih lahko podrobno spremljali na TVS 2, Valu 202 in na spletnih straneh MMC-ja, kjer bomo slovenske tekme analizirali z nekdanjim reprezentantom Ognjenom Backovićem.


Nikola Karabatić še vedno lačen lovorik

Poleg Nemcev in Hrvatov v najožji krog favoritov sodijo še svetovni prvaki Francozi in olimpijski Danci. Po upokojitvi Thierryja Omeyerja in Daniela Narcissa je nesporni vodja Francije, bržkone najuspešnejše reprezentance v zgodovini rokometne igre, Nikola Karabatić, ki je še vedno lačen lovorik, pa čeprav jih ima že polno vitrino in je osvojil že vse, kar je mogoče. "Vsako tekmovanje me motivira. Vem, da moja kariera ne bo trajala v nedogled, zato s to fantastično reprezentanco uživam prav vsak trenutek," je "lakoto" po uspehih opisal Karabatić, ki bo z galskimi petelini lovil četrti evropski naslov.

Vujović: Srce na parket, pa kar bo, bo
Iz ozadja oziroma iz druge vrste pa naj bi vrh napadli Španci, Švedi (s štirimi naslovi najuspešnejša reprezentanca EP-jev), Norvežani in, upajmo, tudi Slovenci, bronasti z zadnjega svetovnega prvenstva v Franciji. Zasedba Veselina Vujovića v Zagreb ne potuje v
najmočnejši zasedbi, saj manjkajo dolgoletni pomembni reprezentantje Vid Poteko, Matej Gaber in Jure Dolenec. A koliko bo odsotnost trojice vplivala na sposobnost uresničitve visokih ciljev, bodo pokazale tekme. Vsekakor je Slovenija tudi na pripravljalnih tekmah dokazala, da ima širino in kvaliteto. "Ne bomo spreminjali visokih ciljev. Imamo dobro reprezentanco. Ne glede na vso smolo, moji cilji, strategija vedno ostajajo isti: srce na parket, 'do smrti', potem pa - kar bo, bo. Ne bomo objokovali tistih, ki jih ni. Kar imamo, imamo. In poskušali bomo napraviti najboljše, kar lahko," poudarja Vujović. Slovenija se bo v Zagreb odpravila v petek ob 9.18 z vlakom iz Zidanega mosta.

Kako dobro poznate rokomet? Preizkusite se v napovedovanju izidov prek spletne aplikacije Nostradamus.


Do uspeha na krilih navijačev

Slovenci so lahko optimistični tudi zaradi pričakovane velike podpore slovenskih navijačev na tribunah zagrebške Arene in verjamemo, da kasneje tudi v Varaždinu. Vstopnice za prvi del so na voljo po 150, 200 in 400 kun oziroma 20, 27 in 53 evrov na uradni spletni strani www.ulaznice.hr in na eni od znanih slovenskih turističnih agencij. A v Zagrebu zaradi varnostnih razlogov ne bo organiziranega nobenega slovenskega navijaškega središča. Slovenski navijači naj bi se sicer začeli zbirati pred dvorano vsaj dve uri pred začetkom tekme.

Gost Slovenskega središča tudi Aleksander Čeferin
Bo pa zato RZS znova organizirala tako imenovano Slovensko središče – I feel Slovenia. Vzpostavljeno bo kot poslovno in družabno središče v zagrebškem hotelu Westin od 13. do 17. januarja. Predstavljalo bo prostor za gospodarska, družabna, medijska in športna srečevanja. V ponedeljek, 15. januarja, ob 13.15 bo gost Slovenskega središča tudi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefe) Slovenec Aleksander Čeferin. Torej, naj se spektakel za športne in rokometne sladokusce začne.

Špiler: V Zagrebu vlada prava rokometna mrzlica
V zagrebški Areni pričakujejo veliko slovenskih navijačev