Trije predstavniki za odnose z javnostmi na ministrstvu za izobraževanje so pojasnili, da odhajajo zaradi slabih odnosov z vodjo kabineta ministra Jerneja Pikala, medtem ko je bilo sodelovanje z ministrom in drugimi zaposlenimi korektno. Foto: BoBo

Mediji so v preteklih dneh namreč poročali, da naj bi trije zaposleni na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport odhajali zaradi mobinga oz. šikaniranja. Predstavniki za odnose z javnostmi so sporočili, da so razlogi za njihov odhod slabi odnosi z vodjo kabineta Titom Neubauerjem.

Ob tem so dodali, da je bilo njihovo sodelovanje z ministrom Jernejem Pikalom in drugimi zaposlenimi na ministrstvu korektno in profesionalno.

Pikalo je sicer v soboto ob robu kongresa SD-ja zanikal namigovanja, da naj bi šlo za mobing, danes pa je dodal, da takšnih obtožb tudi "ne gre preslišati", saj imajo do tega pojava na ministrstvu ničelno toleranco. Po njegovih besedah je treba obtožbam prisluhniti, jih ovrednotiti, in če je treba, tudi ukrepati. Minister sicer ne želi pavšalno soditi, ampak počakati, da "vse konkretne zagate glede slabih odnosov" dobi na mizo, šele nato bo lahko sprejel kakšno odločitev.

Odpovedi treh sodelavcev so ga sicer nekoliko presenetile. Kot je dejal, tudi sam veliko dela, zato enako zahteva od sodelavcev. Se pa obenem zaveda, da imajo družine in "treba je biti občutljiv glede razmerja med delom in družino".

Na očitke o mobingu se je po prvem poročanju medijev odzval tudi generalni sekretar na šolskem ministrstvu Mitja Blaganje in pojasnil, da je med vodstvom ministrstva in sodelavci iz službe za odnose z javnostmi prihajalo do različnih pogledov na to, kako plačati dodatno delo, torej delo, ki presega redni delovni čas.

Po njegovih besedah so pričakovanja zaposlenih "šla v smer rednega dodeljevanja povečanega obsega dela", pri čemer pa se jim ni uspelo dogovoriti.

Iz službe za odnose z javnostmi odhajajo vodja službe Tina Hrastnik ter Katja Križnar in Sebastijan Magdič. Hrastnikova in Križnarjeva odhajata z ministrstva, Magdič pa je zaprosil za premestitev znotraj ministrstva.