Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Foto: BoBo
Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Foto: BoBo

Medtem ko Socialni demokrati snujejo načrte za prihodnost, s poudarkom na boju proti kapitalističnemu izkoriščanju človeka, ministra za izobraževanje Jerneja Pikala zaradi domnevnega mobinga zapuščajo kar trije od štirih zaposlenih v službi za odnose z javnostmi.

Informacija, da trije zaposleni zapuščamo službo, drži, nam je dopoldne potrdila vodja službe za odnose z javnostmi Tina Hrastnik. Več ni želela pojasnjevati zaradi zaščite svojih interesov in interesov kolegov, ki po naših neuradnih informacijah želita še naprej delati v javni upravi, medtem ko naj bi Hrastnikova odhajala v gospodarstvo. Trije piarovci so ministra Pikala s svojim odhodom seznanili že pred krompirjevimi počitnicami.

Pikalo: "Nobenega mobinga ni bilo"

So se pa – kot pravijo dobro obveščeni – slabi odnosi med službo za odnose z javnostmi in kabinetom ministra Pikala kuhali že dalj časa, glavni generator šikaniranja piarovcev pa naj bi bil vodja kabineta ministra Tit Neubauer. Nalagal naj bi jim dodatna dela od jutra do večera, ob koncih tedna, brez ustreznega plačila. S tem naj bi bil seznanjen tudi minister Pikalo, ki je v Velenju na kongresu SD-ja takole komentiral razhod s tremi zaposlenimi: "Nobenega mobinga ni bilo in tudi nobene prijave ne. Če bi pa komentiral vsakega zaposlenega na ministrstvu, potem bi to bilo izjemno težko. Zadeve urejamo dogovorno. Nič posebnega."

Sorodna novica Jernej Pikalo: Politik ni mogoče načrtovati na podlagi mnenj

Na očitke o mobingu se je za STA odzval generalni sekretar na šolskem ministrstvu Mitja Blaganje. Kot je pojasnil, je med vodstvom ministrstva in sodelavci iz službe za odnose z javnostmi prihajalo do različnih pogledov na to, kako plačati dodatno delo, torej delo, ki presega redni delovni čas. Po njegovih besedah so pričakovanja zaposlenih "šla v smer rednega dodeljevanja povečanega obsega dela", pri čemer pa jim ni uspelo najti skupnega jezika. Medtem ko Hrastnikova in Katja Križnar odhajata z ministrstva, pa je Sebastijan Magdič zaprosil za premestitev znotraj ministrstva, je za STA povedala Hrastnikova. To je potrdil tudi Blaganje.

Že pred razpadom službe za odnose z javnostmi nam je sicer nekaj zaposlenih na šolskem ministrstvu potožilo, da vodstvena ekipa na ministrstvu slabo komunicira z uradniki in da jih mnogokrat postavi pred izvršena dejstva. Minister Pikalo ima očitno težave z vodenjem ministrstva. Spomnimo: njegov strankarski kolega Dejan Prešiček je odstopil s funkcije ministra za kulturo prav zaradi domnevnega mobinga zaposlenih januarja.

Odhodi ministrovih predstavnikov za stike z javnostjo