Rdeča nit knjige je razkrivanje nelegalne trgovine z orožjem v začetku 90. let. Foto: MMC RTV SLO
Rdeča nit knjige je razkrivanje nelegalne trgovine z orožjem v začetku 90. let. Foto: MMC RTV SLO
Orožje: Mati vseh afer v knjigi

Gre za izdelek preiskovalnega novinarstva in za prispevek k razčiščenju orožarskih poslov, so se strinjali udeleženci predstavitve prve knjige v trilogiji z naslovom Odprodaja, ki jo je povezoval publicist Janez Markeš. Ta je med drugim dejal, da gre za novinarski izdelek nevtralnega tipa, ki se izogiba političnim predpostavkam.

Rok Zavrtanik, direktor založbe Sanje, ki je knjigo izdala, pa je dodal, da gre za "eno največjih del preiskovalnega novinarstva v zgodovini samostojne Slovenije". Knjiga je po njegovih besedah posvečena vsem žrtvam vojne na Balkanu. Povedal je tudi, da gre šele za prvi del trilogije. Drugi del z naslovom Preprodaja bo predvidoma izšel septembra, tretji del z naslovom Prikrivanje pa novembra.

Šurc: To je naš soprispevek k praznovanju 20-letnice
Soavtor knjige Matej Šurc je med drugim poudaril, da je to "naš prispevek tej državi v času, ko praznuje 20-letnico". Knjiga je nadaljevanje dozdajšnjih podobnih knjig, tudi avtorja Matjaža Frangeža.

Rdeča nit knjige je razkrivanje nezakonite trgovine z orožjem na začetku 90. let. Zgaga je pojasnil, da knjiga prinaša kar nekaj novosti - med drugim opis premoženja nekdanje JLA in oceno, koliko orožja je ostalo v Sloveniji, ter podrobnosti urjenja tujih sil na slovenskem ozemlju. Na vprašanje, kdo so bili največji vojni dobičkarji, je Zgaga odvrnil, da je iz knjige razvidno, katera imena se najpogosteje pojavljajo ob tem.

Soban: Posel z orožjem ne pozna recesije
Recenzent Zdenko Čepič je o knjigi povedal, da je osnovana na gradivu preiskovalnih komisij DZ-ja, ki so se do zdaj ukvarjale s tem področjem. Po besedah Čepiča na začetku devetdesetih vsi verjetno niso delovali v imenu države, ampak tudi v svojem. "Gre za vojno dobičkarstvo, črnoborzijanstvo," je dejal. Knjiga je po njegovem mnenju napisana iskrivo, iskreno in verodostojno. Publicist Branko Soban pa je dodal, da je posel z orožjem edini posel v svetu, ki "ne pozna ne krize ne recesije". "Ravno narobe - ko je kriza, ta posel cveti," je poudaril.

Današnje predstavitve knjige se je udeležil tudi sodelavec avtorjev hrvaški novinar Saša Lekovič, pa tudi nekateri predstavniki slovenskega družbenega življenja. Publicistka Manca Košir je knjigo označila kot odličen primer preiskovalnega novinarstva, Spomenka Hribar pa je opozorila, da morda knjiga ne bo dosegla želenega učinka, saj je, kot je dejala, slovenska družba še vedno "v paradigmi državljanskega spora levica - desnica, vmes je pa prepad".

Orožje: Mati vseh afer v knjigi