Duša Trobec Bučan pravi, da spornih pogodb ne pozna. Foto: MMC RTV SLO
Duša Trobec Bučan pravi, da spornih pogodb ne pozna. Foto: MMC RTV SLO

Gre za pogodbe iz obdobja, ko je delo opravljala kot državna sekretarka na ministrstvu. Zatrjuje, da jih nikoli niti ni videla. Poudarila je, da je lahko pregledala in parafirala le tiste dokumente, ki so ji bili predloženi na vpogled, za t. i. pomurski zakon in še nekatere druge pa to ne velja.

Dodaja še, da je predsedniku DeSUS-a Karlu Erjavcu že junija lani izrazila skrb nad tem, da ji večina pogodb ni bila dana niti na vpogled in da se niso upoštevala navodila službe vlade za lokalno samoupravo o podpisovanju listin.

S tem se je ministrica odzvala na izjavo svojega predhodnika Henrika Gjerkeša, da je bila ona odgovorna za točnost dokumentov, ko je bila še njegova državna sekretarka. Podpisnik teh pogodb je bil sicer Gjerkeš, a je ta dejal, da se kot strojnik v pravno pravilnost dokumentov ni spuščal, ampak je za to skrbela Trobec Bučanova, ki je pravnica.

Erjavec potrdil zgodbo Trobec Bučanove
Erjavec je povedal, da ga je zdajšnja ministrica obvestila, da pogodb, povezanih s Pomurjem, ne dobiva v vpogled, čeprav bi jih morala. Po njegovem mnenju očitno ni bilo interesa, da bi takratna državna sekretarka pregledovala te pogodbe, kakšno pa je bilo ozadje teh pogodb, pa Erjavec, kot je zatrdil, ni vedel.

Kot je znano, je Komisija za preprečevanje korupcije pred kratkim sprožila prekrškovne postopke zoper osebe, odgovorne za sklepanje pogodb v okviru projekta Pomurje. Podpisnik spornih pogodb s podjetji Oikos, Pribinovina, Pristop in Regionalno razvojno agencijo Mura je bil nekdanji minister Henrik Gjerkeš, razpise pa je pripravil državni sekretar Andrej Horvat.

Ministrica zadržala pogodbi z Oikosom in Pristopom
Ministrica je tudi potrdila, da je začasno zadržala izvajanje pogodb s podjetjema Oikos in Pristop v skupni vrednosti 1,5 milijona evrov. Tako se je odločila na podlagi delnih rezultatov notranje revizije. Trobec Bučanova pravi, da je revizorka, zaposlena na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, ugotovila, da v proračunu ni zagotovljenega denarja za izvajanje omenjenih pogodb.

Ne Oikosu, ki je dobil odobren dober milijon evrov, ne Pristopu, ki bi moral dobiti slabih 600.000 evrov, do zdaj sredstev še niso nakazali in jih tudi ne bodo, dokler notranja revizija ne bo končana. Revizorka pregleduje tudi pogodbe s podjetjem Pribinovina in Regionalno razvojno agencijo Mura, a izsledkov še ni.

Ministrica pričakuje končne izsledke revizije v tednu dni. O njih pa bo obvestila tudi javnost. Prav tako je ministrica za pravno mnenje o pogodbah prosila tudi Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani.