Tudi Konfederacija slovenskih sindikatov bo stavko zamrznila za nedoločen čas. Foto: BoBo
Tudi Konfederacija slovenskih sindikatov bo stavko zamrznila za nedoločen čas. Foto: BoBo

Naš delodajalec je država, ki jo zastopa vlada, opravilno sposobne vlade pa nimamo.

Gvido Novak, KSS

Da bodo stavko najverjetneje zamrznili in počakali na naslednjo vlado, je sicer predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) Gvido Novak napovedal že takoj po odstopu predsednika vlade Mira Cerarja sredi prejšnjega meseca. Kot je takrat pojasnil, ne pričakuje, da bi sindikati ob Cerarjevem odstopu še lahko podpisali sporazum z vlado. "Naš delodajalec je država, ki jo zastopa vlada, opravilno sposobne vlade pa nimamo," je pojasnil.

Podobno odločitev je v prejšnjem tednu sporočil tudi glavni stavkovni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki je prav tako za nedoločen čas prestavil nadaljevanje splošne stavke, ki je bila napovedana za 17. april. Je pa prejšnji teden Sviz na politične stranke naslovil dopis, s katerim jih je pozval, naj se opredelijo do njihovih stavkovnih zahtev. "S tem želimo razpravo o vzgoji in izobraževanju vsiliti kot predvolilno temo," je odločitev pojasnil glavni tajnik Branimir Štrukelj.

Nova stavka pred volitvami?
Medtem pa za koordinacijo stavkovnih odborov skupine sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, še ni dokončno jasno, kako bo ravnala. Nazadnje so vladni strani predlagali nadaljevanje pogajanj, in sicer vse do točke, ko bi se uskladili, odločitev o sklenitvi dogovora pa bi nato prepustili prihodnji vladi. Kot so napovedali takrat, se bodo na podlagi vladnega odgovora odločili, kako in na kakšen način bodo ravnali. Izključena ni niti nova stavka pred volitvami, so pojasnili.

Z vladne strani odgovora za zdaj še niso dobili, je povedal Počivavšek. Po njegovih besedah tudi še niso dokončno dorekli nadaljnjih aktivnosti.

Naš delodajalec je država, ki jo zastopa vlada, opravilno sposobne vlade pa nimamo.

Gvido Novak, KSS