Razprava o zakonu o RTV-ju se je ustavila že na matičnem odboru. Foto: Bobo
Razprava o zakonu o RTV-ju se je ustavila že na matičnem odboru. Foto: Bobo
Majda Širca
Ministrica za kulturo je prepričana, da bi bili lahko z varovalkami v zakonu zadovoljni tudi tisti, ki nasprotujejo preoblikovanju statusa RTV-ja. Foto: MMC RTV SLO

Člani odbora za kulturo, šolstvo, šport in mladino so se zato odločili, da razpravo prekinejo in jo nadaljujejo v petek.

Po določbah novega zakona bi se namreč RTV Slovenija iz javnega zavoda preoblikovala v institucijo posebnega nacionalnega in kulturnega pomena. Poleg nekaterih poslancev in strokovne javnosti je na nedorečenost omenjene rešitve opozorila tudi zakonodajna-pravna služba DZ-ja, ki ima pomisleke o tem, da so v ureditev vneseni nekateri mehanizmi, ki so tipični za upravljanje gospodarskih družb, zato je pozvala k ponovnem razmisleku o združitvi obeh konceptov.

Nasprotno je ministrica za kulturo Majda Širca izrazila prepričanje, da je v omenjeni ureditvi toliko varovalk, da bi bili lahko z njimi zadovoljni tudi tisti, ki nasprotujejo preoblikovanju statusa RTVS. Zagotovila je, da bo zavod tudi z novim statusom uspešno ali še bolje opravljal vse naloge, ki jih je dolžan opravljati.

Grims opozarja, da ni vse usklajeno z novinarji
Za Branka Grimsa (SDS) predlagana ureditev ni "ne tič ne miš", zato se je vprašal, kako bo zavod sploh posloval. Po njegovem mnenju tudi ni res, kar naj bi v javnih razpravah zagotavljala ministrica, namreč da je vse, kar je zapisano v zakonu, usklajeno z novinarji. Ministrstvu je očital tudi neracionalno porabo sredstev, saj naj bi za pripravo zakona plačalo več kot 50.000 evrov.

Magajna: Spremembe so potrebne, a ne take
Poslanec SD-ja Andrej Magajna pa meni, da so spremembe potrebne, "žal pa ne v tej
smeri".
Predlog o tem, da zavod dobi poseben status, gre po njegovem mnenju namreč mimo "duha, ki smo ga zapisali v koalicijski pogodbi, ko smo zapisali, da bomo preprečili dualnost zasebnega in javnega". "Gre za rešitev, ki je sporna in nepregledna ter bo omogočala prelivanje denarja v zasebne žepe," je dejal. Nepredstavljivo se mu tudi zdi, da je ministrstvo za pripravo zakona - če to drži - plačalo 50.000 evrov.

Stopar: RTV je vedno bil in bo zavod posebnega pomena
Direktor direktorata za medije Vojko Stopar je že predtem zavrnil vse očitke o komercializaciji - prepričan je namreč, da je RTV zanj vedno bil in vedno bo zavod posebnega pomena. "Nobenega takšnega zavoda v Sloveniji namreč ni bilo in ga tudi ni. RTVS je samo eden," je dejal. Direktor RTV-ja Marko Filli pa je pojasnil, da je zavod prisiljen konkurirati s tržnimi dejavnostmi, saj potrebuje denar. S zdajšnjimi sredstvi namreč zavod po njegovih besedah finančno "komajda zvozi".