SDS bo prispeval podpise za interpelacijo zoper Viranta, a bo skušal doseči njeno vsebinsko dopolnitev. Foto: Ergyn Žječi
SDS bo prispeval podpise za interpelacijo zoper Viranta, a bo skušal doseči njeno vsebinsko dopolnitev. Foto: Ergyn Žječi
Gregor Virant
V SDS-u želijo razjasniti tudi Virantovo vlogo pri "diskriminatornem in političnem zaslišanju" članov Zbora za republiko zaradi predloga za pregon, ki ga je podal KPK. Foto: BoBo

Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je ob tem spomnil na predloge njegove stranke za dopolnitev besedila interpelacije. V SDS-u bi radi, da se pri točki o lokalni samoupravi doda zapisnik s sestanka med Mestno občino Ljubljana (MOL) in vlado z dne 23. julija letos. Zapisnik naj bi namreč kazal na privilegiran položaj MOL-a in kršitev veljavne zakonodaje ter prikrito centralizacijo s "tiho" reorganizacijo oziroma zmanjševanjem državnih uradov po regijah.

Interpelacija v sedanji obliki ne govori o političnem kadrovanju, zato bi jo SDS dopolnil tudi na tem področju. Kot sporne izpostavljajo neimenovanje načelnika Upravne enote Maribor Željka Vogrina, razrešitev Boža Predaliča z mesta načelnika Upravne enote Grosuplje, ponavljajoče se razpise za načelnika Upravne enote Ilirska Bistrica in imenovanje Simone Stanter za načelnico Upravne enote Žalec.

SDS moti zaslišanje članov Zbora za republiko
V SDS-u pa želijo razjasniti tudi Virantovo vlogo pri "diskriminatornem in političnem zaslišanju" oziroma preiskavi članov Zbora za republiko, ki se je začela na podlagi predloga za pregon. Tega je sicer podala Komisija za preprečevanje korupcije.

Poslanke in poslance te stranke moti tudi Virantova "pasivnost pri postopku nadzorovane likvidacije Factor banke in Probanke", razpravljali pa bi radi tudi o "znatnemu omejevanju delovanja političnih strank" zaradi vložene novele zakona o političnih strankah in novele zakona o volilni in referendumski kampanji. V SDS-u izpostavljajo prepoved, da bi pravne osebe financirale politične stranke in nesorazmerno višino glob.

NSi in SLS že z dovolj podpisi
NSi sicer že ima dovolj podpisov za vložitev interpelacije, saj je po uskladitvi besedila podporo napovedal tudi SLS. NSi ima štiri poslance, SLS pa šest, ustava pa predvideva, da interpelacijo lahko vloži najmanj deset poslancev.

Iz besedila interpelacije so sicer črtali točki glede izbrisanih in kadrovanja, ostajajo pa očitki glede "poskusov ogrožanja sistema lokalne samouprave", podpisa dveh "za državo škodljivih dokumentov, ki nimata zakonske podlage", to je stavkovnega sporazuma ter dogovora o dodatnih ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju. Virantu se očitajo tudi nepojasnjene okoliščine in sum korupcije pri posebnem popustu za letalske vozovnice slovenskega letalskega prevoznika v državni lasti.