Ljudmila Novak je popustila pri nekaterih točkah interpelacije. Foto: BoBo
Ljudmila Novak je popustila pri nekaterih točkah interpelacije. Foto: BoBo
Interpelacija Viranta pripravljena, SDS omahuje

Novakova je pojasnila, da o številu podpisov še ne more govoriti, saj jih čaka še en sestanek. Je pa predsednik SLS-a Franc Bogovič potrdil, da bodo podpise prispevali vsaj še v njihovi stranki. To bo zadostovalo za vložitev interpelacije, saj imajo v NSi-ju štiri poslance, v SLS-u šest, ustava pa predvideva, da interpelacijo lahko vloži najmanj deset poslancev. Bogovič je odločitev SLS-a utemeljil z besedami, da Virant predvsem škoduje delovanju in življenju na podeželju ter slovenskim občinam.

Vprašanje so torej le še podpisi SDS-a, ki bo svojo odločitev sporočil predvidoma še danes, saj se še usklajujejo. Tako v SLS-u kot SDS-u so imeli določene predloge glede vsebine interpelacije, zdaj pa je, kot kaže, NSi našel skupne imenovalce, kakor jih je poimenovala Novakova, vsaj z ljudsko stranko.

Iz predloga interpelacije so tako črtali točki glede izbrisanih in kadrovanja. Ostajajo pa očitki glede "poskusov ogrožanja sistema lokalne samouprave", podpisa dveh "za državo škodljivih dokumentov, ki nimata zakonske podlage", to je stavkovnega sporazuma in dogovora o dodatnih ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju, ter zaradi nepojasnjenih okoliščin in suma korupcije pri posebnem popustu za letalske vozovnice slovenskega letalskega prevoznika v državni lasti.

Interpelacija Viranta pripravljena, SDS omahuje