Danilo Türk je na grob nekdanjega predsednika položil cvetje. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk je na grob nekdanjega predsednika položil cvetje. Foto: MMC RTV SLO
Leto dni od Drnovškove smrti

Predsednik republike je še dejal, da Drnovška ohranja v spominu "kot politično osebnost žlahtnega pragmatizma, kot človeka, ki je znal realistične cilje politike in našega razvoja povezati z nujnostmi iskanja sporazuma med političnimi silami" ter v tem poiskati vizije za naprej.

Med vrlinami pokojnega Drnovška, ki bi bile danes še posebej dragocene, je po Türkovih besedah "njegova notranja zbranost in sposobnost hkrati biti redkobeseden in hkrati delovati v smislu resničnega sporazumevanja". Predsednik države je ocenil še, da je Drnovšek s svojim načinom dela "prispeval k zaupanju v Sloveniji in to bomo potrebovali tudi v prihodnje".

Kučan: Slovenska politika pogreša človeka, kot je bil on
Drnovškovemu spominu sta se poklonila tudi prvi predsednik republike Slovenije Milan Kučan in župan Zagorja Matjaž Švagan. Kučan je ob tem dejal, da "slovenska politika danes pogreša človeka, kot je bil Janez Drnovšek", pri tem pa ocenil, da bi Drnovšek "zlasti kot predsednik vlade znal danes prav krmariti slovensko ladjo".

Matjaž Švagan, ki je bil dolgoletni Drnovškov sodelavec in prijatelj, pa je Drnovška označil za svojega političnega očeta. "Od njega sem vlekel pozitivno energijo, razvoj in pa poštenost pri delovanju v politiki kot v zasebnem življenju," je dejal župan Zagorja.

Gibanje še vedno živi
Ob prvi obletnici smrti svojega ustanovitelja, pa je tiskovno konferenco pripravilo tudi Gibanje za pravičnost in razvoj. Njegov predsednik Stane Pejovnik je dejal, da gibanje tudi po Drnovškovi smrti ohranja temeljno sporočilo gibanja, ki se po Pejovnikovih besedah glasi: "Pustite vsakemu, da se izraža tako, kot meni, da je prav, dokler ne posega v pravice osebnosti drugih. To je tisto, kar nas danes združuje."

Predsednik gibanja je še dejal, da je bil nekdanji predsednik republike zelo pogosto nepredvidljiv in prav to je bila njegova prednost, saj se ni uklanjal splošnemu mnenju. "Njegova največja vrednost je bila, da ni priznaval univerzalne vrednote."

T. K.

Leto dni od Drnovškove smrti