Türk je opozoril, da nasilje nikomur ne sme streči kot izgovor za uvedbo avtoritarne države. Foto: BoBo
Türk je opozoril, da nasilje nikomur ne sme streči kot izgovor za uvedbo avtoritarne države. Foto: BoBo
Gregor Virant
Virant se je pred protesti v Ljubljani odločil komentirati dogajanje. Foto: BoBo

"Izražanje nezadovoljstva nad obstoječimi socialnimi in političnimi razmerami z mirnim javnim protestom je človekova in z ustavo zagotovljena pravica, v katero ni mogoče posegati. Neodtujljiva je tudi pravica do varnega življenja in varovanja človekovega dostojanstva. Zato naj bodo protesti dostojanstveni. Pomagajmo policistom, da zagotovijo mirne in varne proteste. Nasilje ne sme niti za trenutek prekriti njihove temeljne sporočilnosti," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik republike.

Vse nosilce politične oblasti v Sloveniji poziva, da tem sporočilom odgovorno prisluhnejo. "Nasilje je treba preprečiti, da ne bi komur koli služilo kot opravičilo za uvajanje avtoritarne države. Strah je največji sovražnik svobode," je še izpostavil.

Predsednik republike Danilo Türk je državljanke in državljane v četrtek prosil, naj se na protestih vzdržijo nasilja in naj ne nasedajo provokacijam, ki bi protestom lahko vzele njihovo sporočilno moč. Premier Janez Janša pa meni, da si vsak, ki se odloči za miren protest, da doseže pozitivne spremembe v družbi, zasluži priznanje aktivnega državljana. Na to se je dopoldne odzval Türk in zapisal, da "Janez Janša nadaljuje z ustrahovanjem ljudi".
Virant: Resno bomo prisluhnili
Predsednik državnega zbora Gregor Virant pa je na novinarski konferenci poudaril, da ne vidi razloga, da bi bili protesti politično motivirani, saj da imajo ljudje dovolj razlogov za nezadovoljstvo.
"Obstajajo resni razlogi za nezadovoljstvo in resno bomo prisluhnili temu, kaj nam imajo ljudje danes povedati," je novinarjem povedal Virant. Odziva premierja Janeza Janše na proteste ni želel komentirati. Dodal je, da prestavitev glasovanja o pokojninski reformi ni povezana z napovedanimi protesti.
V imenu vseh vodij poslanskih skupin je poudaril, da pravica do mirnega zbiranja spadai med temeljne ustavne svoboščine, med njmi pa je tudi pravica do spontanih zborov.
"Razumemo, da se pojavlja nezadovoljstvo s stanjem v družbi in sprejemamo soodgovornost za stanje v družbi. Pričakujemo, da bo policija zavarovala pravico udeležencev do mirnega zborovanja in le v nujnih primerih zavarovala premoženje in življenje ljudi," je še dejal.