Vitoslav Türk je zapisal, da je KPK prijavil vse svoje premoženje, zdaj je torej samo še na institucijah pravne države, da opravijo svoje delo. Foto: BoBo
Vitoslav Türk je zapisal, da je KPK prijavil vse svoje premoženje, zdaj je torej samo še na institucijah pravne države, da opravijo svoje delo. Foto: BoBo
Nezgovoren Türkov odgovor
Kriminalisti nad črno gradnjo Vitoslava Türka

Preteklo sredo, dan po našem razkritju, je Vitoslav Türk sicer v nekaj pisnih stavkih zanikal, da bi gradil na črno, pa tudi, da je lastnik katerega izmed objektov, ki stojijo na tistih zemljiščih, a so ga dokumenti in izpovedi oseb, povezanih z gradnjo, postavile na laž.

Zavračam namige, več pa ne sprašujte!
Vitoslav Türk v sporočilu ne nastopa kot Vitoslav Türk, investitor in lastnik milijonske črne gradnje, pač pa bolj kot direktor Elesa. Tudi opremljeno je sporočilo z "glavo" Elesa.

"Kot direktor družbe Eles se moram v interesu zaščite delovanja družbe Eles odzvati na intenzivno dogajanje v medijih, ki v svoje poročanje vključujejo mene in mojo družino. Na tem mestu želim osebno še enkrat zavrniti vse obtožbe in namigovanja, kar sem prepričan, da bodo dokazali tudi relevantni pravni in drugi postopki. In s tem tudi zaključujem pojasnila in odgovore o navedeni temi," je sporočil Türk.

Milijonska "hacienda" z nepojasnjenim virom financiranja "nerelevanten" dogodek
Javnost je na nogah, saj je kar nekaj let presedel in še sedi na prvem stolčku državnega podjetja. Türku pa se ne zdi vredno stopiti pred kamere in pojasniti, kako sta na kmetijskem zemljišču nad Sečoveljskimi solinami brez gradbenega dovoljenja zrasli razkošni vili, zakaj trdi, da ni črnograditelj, če to dokazujejo izpiski iz zemljiške knjige in so o tem za nas pričali uradniki, sosedje, projektanti in gradbinci. Ter zakaj se še naprej spreneveda in od kod mu denar za vse razkošje v Parecagu - glede na to, da je, ko je bil na čelu Elesa, v treh letih zaslužil 234.000 evrov, kar je dobrih 6.000 evrov bruto plače mesečno, zgradil pa nepremičnine, ki segajo v milijone.

V sporočilu raje na dolgo in široko opisuje lastnosti podjetja, ki ga vodi in si očitno obeta, da ga bo vodil še naprej: "Kot direktor družbe Eles pa moram in želim na tem mestu enkrat za vselej razmejiti delovanje družbe Eles od siceršnjih nepovezanih in nerelevantnih dogodkov."

Samozavestno se na čelu Elesa vidi tudi v prihodnje
"Družba Eles, sistemski operater prenosnega omrežja RS, pomemben akter prenosa električne energije v Evropi, hrbtenica elektrogospodarstva v Sloveniji, je družba z odličnim poslovanjem, z obilico znanja, razvojnimi projekti in s predanimi sodelavci. Kot tako mora ostati njeno delovanje nemoteno in uspešno. Zato si bom kot direktor družbe Eles še naprej prizadeval za nemoteno delovanje slovenskega ter evropskega elektroenergetskega sistema," je še sporočil Türk in dodal: "Prva zaveza družbe Eles je zagotavljanje varnega, zanesljivega in kakovostnega prenosa električne energije. Lahko še enkrat zagotovim, da bom kot direktor družbe Eles tudi v prihodnje uresničeval vse pravice in odgovornosti sistemskega operaterja prenosnega omrežja RS s skrbnostjo dobrega strokovnjaka in gospodarja."

Računsko sodišče o hruškah, Türk o jabolkih
Računsko sodišče je ugotovilo, da so v Elesu zapravili 2 milijona evrov za svetovanje, vozili za pol milijona razkošen vozni park, tudi v zasebne namene, za donacije in sponzorstva odšteli milijon, še 2 milijona plačali za zamudne obresti, kar 4 milijone in pol pa "zmetali" za kritje nepotrebnih stroškov.

A Türku se tudi teh številk ne zdi vredno pojasnjevati: "V izjavi za javnost bi želel pojasniti dejstva v zvezi z Računskim sodiščem, ki je opravilo revizijo poslovanja družbe Eles za obdobje od leta 2004 do 2008. V obdobju do oktobra 2005 je podjetje vodil moj predhodnik, preostalo obdobje, omenjeno v tem poročilu, pa jaz. Revizija je potekala vse od leta 2008 do 2012 in se je v svojem sklepnem dokumentu zaključila s štirimi priporočili, ki jih je družba Eles po objavi že implementirala v svoje delo."

Zemljiška knjiga in GVIN črno na belem, Türk pa še kar naprej o objektih v lasti Virtusa
Po našem razkritju, da je gradnjo na zemljiščih družine Türk začelo portoroško podjetje Bitermo, dokončalo pa ajdovsko gradbeno podjetje Marc, ki je v preteklosti na javnih razpisih dobilo kar četrtino večjih poslov Elesa, so se pojavili namigi, da bi lahko šlo za kompenzacije ali da bi bili Türkovi objekti morda lahko zgrajeni z denarjem Elesa.

Türk vse obtožbe in namigovanja zavrača, resnih argumentov za to pa znova ni navedel. Ne pojasni recimo, kako je zmogel tekoče poravnavati gradbincem in projektantom, glede na to, da v tistem času ne on in ne Virtus nista izkazovala kreditov, hipotek, drugih posojil, daril …

"Ob koncu bi želel ovreči še namigovanja, da sta podjetji Marc d. o. o. in Bitermo d. o. o. – slednje je opravilo večino gradbenih del na omenjeni lokaciji - na stroške družbe ELES gradili oz. urejali okolico objektov v lasti družbe Virtus d. o. o. v Parecagu. Podjetje Bitermo d. o. o. za družbo ELES ni nikoli opravilo nikakršne storitve. Tako družba ELES temu podjetju ni plačala kakršnega koli računa. Obe podjetji sta svoja dela na lokaciji Parecag opravili popolnoma transparentno, na temelju uradne ponudbe. Opravljena dela je obračunavalo skladno z evidence iz gradbene knjige. O tem pričajo zapisani obseg in vrsta opravljenih del in potrdila o plačilu računov. Prav tako sem osebno ob nastopu funkcije direktorja družbe ELES - februarja 2013 - v skladu z zakonodajo svoje osebno premoženje prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije," je zapisal Türk.

Zakonca Türk bi počitnikovala v "sušilnici fig", sinova Tine in Toni v "rastlinjaku"
Arhitekt Dušan Engelsberger, kateremu je Türk naročil izdelavo idejnega osnutka najprej za hišo, nato pa še za gospodarski objekt, nato pa so se njuna pota razšla, saj je, kot pravi, Türk zlorabil njegovo ime, poleg tega pa so se njegovi apetiti napihnili prek gradbenega dovoljenja, je danes na Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije poslal svoja pojasnila.

V dopisu med drugim navaja, da "sta želela v projektih sicer sušilnico fig zakonca Türk spremeniti v stanovanjsko vilo, medtem ko so nameravali namesto rastlinjaka zgraditi hišo z dvema apartmaja za Türkova sinova, točno to se je potem tudi zgradilo", navaja Engelsberg.

Projektanta "plačevala" bankrotirana nekdanja lastnica
Engelsberger razlaga tudi način plačevanja njegovih projektantskih storitev: "Kot investitorica je bila lažno navedena nekdanja lastnica zemljišč Romana Rejc." To se zdi popolnoma nemogoče, saj je podjetje Romane Rejc v tistem letu zaradi zadolženosti bankrotiralo.

"Očitno sta si s Türkom držala 'štango', njej se je mudilo s prodajo zemljišč, saj je potrebovala denar, on pa njen status kmeta, s katerim je lahko pridobila gradbeno dovoljenje," sklepa Engelsberger in pove, kako je bilo s plačilom: "Za storitve, ki mi jih je naročil Türk, sem dobil plačano od Romane Rejc, ona je izstavljala račune."

Če že "dober strokovnjak in gospodar" Vitoslav Türk nima toliko poguma, da bi stopil pred javnost in se raje iz nje še naprej norčuje prek tiskovnih sporočil, bo morda moral kmalu kaj več pojasniti kriminalistom.

Po naših informacijah so se ti že zakopali v delo. V oddaji TV Slovenija Odkrito je vodja specializiranega tožilstva Harij Furlan v povezavi s Türkovo črno gradnjo dejal: "Mene kot tožilca tu zanima samo finančni tok, kdo je stvari plačal. Konec koncev, kakšne so plače v javnih podjetjih vemo in kakšna je vrednost določenih nepremičnin, se tudi da ugotoviti."

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič pa je dodal: "Se popolnoma strinjam in sem vesel, da je gospod, ki je lastnik te nepremičnine, tudi zavezanec KPK-ja." Javnosti pa ostaja vprašanje, ali bodo odgovorni v nadaljevanju opravili svoje delo.

Eugenija Carl, TV Slovenija

Nezgovoren Türkov odgovor
Kriminalisti nad črno gradnjo Vitoslava Türka