Kot je znano, je predsednik države Danilo Türk pred proslavo ob mednarodnem dnevu žena v Trbovljah na novinarsko vprašanje, ali se bo šel poklonit žrtvam povojnih pobojev v Barbarinem rovu, dejal, da na dan žena ne namerava govoriti o drugorazrednih temah. Foto: MMC RTV SLO
Kot je znano, je predsednik države Danilo Türk pred proslavo ob mednarodnem dnevu žena v Trbovljah na novinarsko vprašanje, ali se bo šel poklonit žrtvam povojnih pobojev v Barbarinem rovu, dejal, da na dan žena ne namerava govoriti o drugorazrednih temah. Foto: MMC RTV SLO
Barbarin rov
Predsednik države je v nedeljo dejal, da bo še našel čas, ko bo spregovoril o tem. Foto: MMC RTV SLO
Rov Barbara
Predsednik Türk je državljane pozval k piteti do žrtev pobojev, političnim strankam pa sporoča, naj teme ne uporabljajo za predvolilne kampanje. Foto: Pavel Jamnik
Bojan Šrot
Tudi po Türkovem pojasnilu v SLS-u še vedno zahtevajo njegovo opravičilo ali odstop, v nasprotnem primeru bodo razmislili o naslednjih korakih, je dejal predsednik stranke Bojan Šrot. Foto: MMC RTV SLO
Türk je izjavo pojasnil, ni pa se opravičil

Kot je znano, je predsednik države Danilo Türk pred proslavo ob mednarodnem dnevu žena v Trbovljah na novinarsko vprašanje, ali se bo šel poklonit žrtvam povojnih pobojev v Barbarinem rovu, dejal, da na dan žena ne namerava govoriti o drugorazrednih temah, ker je na proslavi zaradi prvorazredne teme, to je dneva žena. Na vztrajanje novinarjev, ali se mu zdijo povojni poboji drugorazredna tema, pa je Türk dejal, da "politične manipulacije okrog tega so".

SLS: Türkov odgovor je bil aroganten
V Slovenski ljudski stranki so zato predsednika države pozivali k opravičilu, če se ne bo opravičil, pa naj odstopi. Menijo, da je "očitno prezrl pretresenost slovenske javnosti nad odkritjem morišča v rovu in žrtve povojnih pobojev opredelil kot drugorazredno temo". V stranki so dodali, da je bil Türkov odgovor aroganten, žaljiv in popolnoma neprimeren.

"Vest o odkritju sem sprejel z obžalovanjem"
A predsednik države se danes ni opravičil, temveč v izjavi za javnost znova ponovil, da gre pri povojnih pobojih za pomembno temo, s katero se Slovenija mora spoprijeti. Kar pa se mu zdi pri tem drugorazredno in nesprejemljivo, je politično manipuliranje. "Zavračam vse oblike politizacije tega in vseh drugih delov naše zgodovine ter pozivam vse politične stranke, da povojnih pobojev ne uporabljajo kot tematiko predvolilne kampanje," je še zapisal predsednik.

Obenem je poudaril tudi, da je vest o odkritju posmrtnih ostankov več sto ljudi sprejel z žalostjo. "Ta zločin najostreje obsojam, kakor tudi obsojam vse medvojne in povojne poboje," je razložil Türk in izrazil upanje, da bodo forenzične preiskave opravljene v najkrajšem mogočem času, državljane pa pozval k pieteti.

Türk načrtuje obisk Hude jame
Sicer pa predsednik Hudo jamo namerava obiskati in se pokloniti žrtvam, a šele, ko bodo forenziki in drugi strokovnjaki končali svoje delo.

SLS ostaja neomajen
A tudi po tem Türkovem pojasnilu v SLS-u vztrajajajo pri opravičilu ali odstopu, je povedal predsednik stranke Bojan Šrot in razložil, da so predsednikovo izjavo razumeli v smislu, da so poboji drugorazredna tema in ne politične manipulacije. Če Türk ne bo naredil, kar zahtevajo, bodo razmislili o naslednjih korakih.

"Predsednik bi moral biti prvi, ki bi obsodil tovrstne zločine"
Sicer pa je izjavo predsednika Türka kot neokusno in žaljivo označila tudi predsednica zunajparlamentarne stranke NSi Ljudmila Novak. Dejala je, da je "neverjetno, da predsednik države kot vrhovni poveljnik slovenskih oboroženih sil označuje genocid nad lastnim narodom kot drugorazredni dogodek. Predsednik države bi moral biti prvi, ki bi obsodil tovrstne zločine in se poklonil žrtvam ter s tem jasno sporočil, da so to skrajno barbarska dejanja".

"V Novi Sloveniji menimo, da ima prav zdajšnja vlada, ki jo sestavljajo ideološke naslednice komunistične partije, izjemno priložnost, da začne tudi v Sloveniji uresničevati resolucijo 1481 Sveta Evrope, ki je bila sprejeta 25. januarja 2006 z naslovom Potreba po mednarodni obsodbi zločinov totalitarnih komunističnih režimov," je še zapisala Novakova in dodala, da bo sprejetje zakona o žrtvah vojnega nasilja prva priložnost za popravo krivic.

Zahteva po opravičilu tudi iz SDS-a
Kot so sporočili iz SDS-a, Türkovo izjavo obžalujejo, opravičilo pa po besedah podpredsednika stranke Milana Zvera zahtevajo tudi sami. Zver je še dejal, da ga je izjava šokirala, najprej že zaradi same označitve odkritja grobišč za drugorazredno temo, a tudi zato, ker je NSi-ju očital, da dogodek izkorišča za politično kampanjo.

SD: Izjavo naj komentira predsednik sam
Poslanec SD-ja Miran Potrč pa je dejal, da sam izjave predsednika Türka ne more komentirati, to lahko stori samo on sam. "Kar zadeva grobišča v Hudi jami slovenska politika žal še ni realizirala že dogovorjene odločitve, da se vsem žrtvam vojne in povojnega revolucionarnega nasilja postavita skupen spomenik in skupna kostnica. Pred spomenikom in kostnico bi se lahko ob ustreznih spominskih dogodkih poklonili tudi predstavniki države in strank, ne pa da se odnos do takšnih ravnanj zdaj zlorablja za aktualne politične potrebe strank."

Gantar: Türkove izjave razumljive
Se pa Türkova izjava zdi razumljiva predsedniku državnega zbora Pavlu Ganatrju, saj je bilo po njegovem mnenju razumljivo, da je z besedami o drugorazrednosti mislil na politične manipulacije. Te naj bi se zgodile tudi po sami izjavi. Tudi Gantar je pojasnil, da ga je odkritje grobišča pretreslo. Meni, da gre za dogodek, ki mu je treba posvetiti dolžno pozornost.

A. M./S. Z.

Türk je izjavo pojasnil, ni pa se opravičil