Türk obžaluje zaplete okoli slovenske veleposlanice v zadnjih tednih. Foto: MMC RTV SLO
Türk obžaluje zaplete okoli slovenske veleposlanice v zadnjih tednih. Foto: MMC RTV SLO

Vlada je v četrtek na seji sprejela predlog zunanjega ministra Samuela Žbogarja za razrešitev Voduškove z mesta veleposlanice v Bosni in Hercegovini in ga posredovala predsedniku države. Žbogar je pojasnil, da se je za to potezo odločil, ker je "bilo zaradi zadeve Vodušek oteženo izvajanje nalog veleposlaništva".

Po Türkovem mnenju bi v zakonu o zunanjih zadevah morali zagotoviti rešitev, ki bi omogočala, da se ob podobnih incidentih diplomatu brez odlašanja bodisi odvzame imuniteto ali se ga odpokliče, saj je pri delu diplomatov na prvem mestu treba varovati ugled Slovenije.

Razrešitev ni povezana z delom veleposlanice
Zunanji minister je ob svojem predlogu poudaril, da razrešitev ni povezana niti z delom veleposlanice niti s prometno nesrečo, v katero je bila vpletena, ampak z negativnim ozračjem, ki je nastalo po prometni nesreči oktobra 2008.

Dodal je, da se je o tem pogovoril tudi z veleposlanico, vendar se ona z razrešitvijo ni strinjala. Vseeno Žbogar pričakuje, da se bo Voduškova v Slovenijo vrnila do 5. marca, saj jo je premestil v notranjo službo.

Prometna nesreča se je zgodila na dan obiska predsednika Türka v BiH, veleposlanica pa naj bi po poročanju bosanskih medijev vozila pod vplivom alkohola. Te navedbe je Voduškova ves čas zanikala.

A. S.