Danilo Türk se je z Napolitanom že srečal. Foto: EPA
Danilo Türk se je z Napolitanom že srečal. Foto: EPA
Stipe Mesić in Danilo Türk
V uradu hrvaškega predsednika Stipeta Mesića so v ponedeljek zapisali, da je Napolitanov govor potrditev izrazov in kvalifikacij, ki jih je italijanski predsednik uporabil lani. Foto: Reuters

Danilo Türk je na tiskovni konferenci ob obisku palače ZN-a namreč menil, da je fašizem eden tistih totalitarizmov, ki so povzročili veliko gorja in povzročil nadaljnje težave v Evropi.

Türk: Nekatere misli so pomembne za Evropo
Türk je bil ob tem mnenja, da je predsednik Giorgio Napolitano ob koncu govora podal nekaj tehtnih misli, ki so pomembne za evropsko prihodnost, kot je, denimo, opozorilo proti poveličevanju lastne etnične in zgodovinske identitete. "Menim, da je za Evropo to pomembno. Evropa je gradila svojo moč ne na veličini posameznih narodov, ampak na njeni raznovrstnosti in sposobnosti skupnega delovanja," je dejal Türk.

Napolitano je v nedeljskem nagovoru ob dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus, tako kot lani, označil za etnično čiščenje. Dejal je, da so bili tisoči Italijanov na vzhodni meji po 8. septembru 1943 žrtve sovraštva in maščevanja. Dodal je, da so bili odzivi na njegov govor pred enim letom neupravičeni in da so dokazali, da so bile njegove besede pravilne.

Mesić: Napolitanov govor potrditev lanskih izjav
V uradu hrvaškega predsednika Stipeta Mesića so v ponedeljek zapisali, da je Napolitanov govor potrditev izrazov in kvalifikacij, ki jih je italijanski predsednik uporabil lani, v neskladju ne le z ozračjem na srečanju obeh predsednikov v Brnu, ampak tudi z idejo mirne, združene in dinamične Evrope, na katero se predsednik Napolitano sklicuje.

Türk se je v New Yorku udeležil tematske razprave na visoki ravni o podnebnih spremembah in se srečal tudi z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom.