Türk je odločno zavrnil kritike, da bi se moral jasneje izraziti o tem vprašanju, ki jih je bilo slišati v nedeljo na novogoriški tribuni o pokojninski reformi. Foto: EPA
Türk je odločno zavrnil kritike, da bi se moral jasneje izraziti o tem vprašanju, ki jih je bilo slišati v nedeljo na novogoriški tribuni o pokojninski reformi. Foto: EPA
Türk kritičen do predreferendumske razprave

"To ni bila dovolj kakovostna razprava in želeli bi, da ljudje dobro premislijo. Ta reforma, ki jo je vlada predlagala in parlament sprejel, je razmeroma blaga reforma, je vredna tega, da se jo sprejme in da se seveda razprava nadaljuje," je dejal predsednik.

"Bilo je premalo argumentov"
Izpostavil je, da bo čez kakšnih deset let verjetno potreben nov pogled na to temo in da so pokojninske reforme dolgoročni projekti, ki jih ne smemo ocenjevati samo s stališča akutnih trenutnih vprašanj.

V razpravi o reformi smo slišali premalo številk in premalo resničnih argumentov ter veliko poudarjanja nevarnosti, da bodo pravice zmanjšane, meni Türk. Veliko konkretnejši bi morali biti pri vprašanjih o starostnih dobah, bonusih in malusih ter kategorijah delavcev, ki zaslužijo popust zaradi velike utrujenosti in preobremenjenosti.

Dejal je, da je od vsega začetka razprave o pokojninski reformi zagovarjal stališče, da je pokojninski sistem treba spremeniti zaradi demografskih razlogov. "Ne moremo se pretvarjati, da nas demografski trendi ne zadevajo," je opozoril.

"O pokojninski reformi sem se ves čas jasno izražal"
Povedal je, da imamo starajoče se prebivalstvo in da mora celoten razvoj naših oblik dela slediti temu trendu, med drugim je treba temu prilagajati tudi upokojitveno starost. Prepričan je, da so to "naše realne demografske potrebe, ki se jim ne moremo izogniti".

Odločno je zavrnil kritike, da bi se moral jasneje izraziti o tem vprašanju, ki jih je bilo slišati v nedeljo na novogoriški tribuni o pokojninski reformi. "O pokojninski reformi sem se ves čas jasno izražal, tako kot danes. Že leto dni ob vsaki priložnosti govorim o tem, spomnite se lanskega govora ob dnevu državnosti, 25. juniju, ko sem vlado in sindikate pozval k okrepljenemu dialogu," je povedal Türk.

Türk: Pozival sem k dialogu
Poudaril je, da je bila osrednja teza njegovega takratnega govora dialog, dialog in še enkrat dialog. "Ravno to, da v tem dialogu ni bilo pravih rezultatov, je naš največji problem danes in zato bo tudi referendum. Nihče ne more nadomestiti vlade in sindikatov v njunem dialogu," je zatrdil.

K temu je dodal še, da je bilo njegovo angažiranje ves čas aktivno, dovolj jasno in precizno, da je večkrat zahteval več številk in boljše izračune, a da je bilo "žal v naši evforiji razpravljanja marsikaj od tega spregledano". "In seveda ni dobro, da je tako," je sklenil.

Türk kritičen do predreferendumske razprave