V sredo se začne novo šolsko leto. Foto: MMC RTV SLO
V sredo se začne novo šolsko leto. Foto: MMC RTV SLO
Türk pred novim šolskim letom nagovoril učence in učitelje

Predsednik republike je opozoril, da gre letos v šolo 18.142 prvošolcev oz. največ v zadnjih petih letih. "Do njih moramo biti še posebej pozorni. Starejši, ki že imate to izkušnjo, jim boste pomagali, da bo njihov prvi šolski dan lep in da se ga bodo radi spominjali tudi pozneje," je menil. Ob tem je zato vse državljane in policijo zaprosil, da najmlajšim, pa tudi drugim šolarjem, ki se "včasih razposajeno in nepremišljeno zaženejo na cesto", zagotovijo varno pot v šolo.
Starši naj spoštujejo otrokovo znanje, učitelji naj jim prisluhnejo
V svojem nagovoru se je Türk najprej obrnil na učence in dijake: "Drage učenke in učenci, dijakinje in dijaki, počitnice so za vami. Za mnoge so bile vesele, spoznali ste mnogo prijateljev in doživeli veliko lepih trenutkov, ki se jih boste z veseljem spominjali skozi vse leto," je dejal. Izrazil je tudi prepričanje, da so v tem času spoznali, da je prijateljstvo trdnejše, če je živo in neposredno in torej ne temelji na Facebooku ter pošiljanju elektronskih sporočil.

Staršem je položil na srce, da naj bodo pozorni do svojih otrok, da naj spoštujejo njihovo znanje in samostojnost ter spodbujajo njihovo ustvarjalnost, učitelje pa poučil, da se je mogoče od otrok veliko naučiti. "Dobro jim je prisluhniti in živeti skupaj z njihovimi mislimi in sporočili ter z občutki skrbeti za razvoj njihovih talentov."

"Poskrbimo, da bodo otroci šolsko leto začeli z optimizmom"
"Državljanke, državljani! Poskrbimo, da bo prvi šolski dan lep, varen in prijeten, da bodo otroci začeli novo šolsko leto z optimizmom in zaupanjem vase," je sklenil.

Türk pred novim šolskim letom nagovoril učence in učitelje