Türk poslance poziva, naj odpravijo po njegovem mnenju krivična znižanja nekaterih pokojnin. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Türk poslance poziva, naj odpravijo po njegovem mnenju krivična znižanja nekaterih pokojnin. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Po Türkovih besedah ljudje razdoru ne smejo nasedati, hkrati pa morajo ob moralni trdnosti in plemenitosti, ki sta bili po njegovih besedah značilni za partizanske borce in borke ter protifašistični boj v celoti, ohraniti občutek za zgodovino in zgodovinsko resnico.

Pravičnosti morajo biti deležni vsi ljudje in tem se tudi ne sme jemati. Ne sme se jim jemati diskriminatorno, in če se zgodijo kakšne napake, jih je treba popraviti, je izpostavil ter pojasnil, da so bile v Sloveniji pred meseci številnim krivično znižane pokojnine.

Pred DZ-jem je zato pomembna naloga, da krivico popravi, je pozval in povzel, da je treba krivico popraviti tako, da se bo pot države nadaljevala pravično. Pravičnost bo prinesla tudi danes potrebno visoko stopnjo enotnosti, je še povedal.

Gubčevo brigado so ustanovili 4. septembra 1942, ko je bilo navzočih 850 partizanov in političnih aktivistov iz vse Slovenije. Bila je ena prvih enot narodnoosvobodilne vojske Slovenije, ki je nastala iz več partizanskih čet, znana pa je tudi po tem, da je z več kot 3.000 borci in bork izvedla 3.000 kilometrov dolgo bojno pot. Dala je 10 narodnih herojev, v njej pa je padlo 628 borcev in bork.