Dejanje, ki je po mnenju SDS-a in SLS-a vredno ustavne obtožbe predsednika države. Foto: MMC RTV SLO
Dejanje, ki je po mnenju SDS-a in SLS-a vredno ustavne obtožbe predsednika države. Foto: MMC RTV SLO
Radovan Žerjav
SLS se je pridružil pobudi SDS-a, saj menijo, da odlikovanje Ertla 'utrjuje delitev slovenskega naroda'. Foto: EPA
Janez Janša
'Najbolj nevarna stvar, ki je prišla iz Beograda in ki je v temeljih ogrozila slovensko osamosvojitev, pa je bila ravno razorožitev TO,' opozarja Janša. Foto: MMC RTV SLO

Odlikovanje Ertla ni zgolj ideološko izzivanje in delitev naroda, ampak pomeni vrnitev v nedemokratičnost. To odlikovanje ne povezuje, ampak deli.

Radovan Žerjav, predsednik SLS-a
Danilo Türk
Obtožba o simbolnem zaničevanju človekovih pravic je neresnična in zato žaljiva do institucije predsednika republike, so pojasnili v uradu predsednika republike. Foto: EPA
Zalokar Oražem
Cveta Zalokar Oražem (Zares) meni, da se bomo v DZ-ju zaradi ustavne obtožbe spet ukvarjali z zadevami, ki nas razdvajajo, čeprav bi morala slovenska politika v tem času iskati stvari, ki nas povezujejo. Foto: MMC RTV SLO

Država, grb, zastava in predsednik so simboli, s katerimi se politika naj ne igra.

Borut Sajovic
Borut Pahor
Borut Pahor je glede ustavne obtožbe dejal, da ima opozicija v času, ko je vlada osredotočena na pripravo ukrepov za izhod iz krize, pravico izbrati tudi druga vprašanja. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Ustavno sodišče
Kaj bo reklo ustavno sodišče (če bo obtožba priromala do njega)? Foto: RTV SLO
Odzivi na ustavno obtožbo Türka

Predsednik države namreč ni kršil nobene določbe ustave in nobenega zakona, so sporočili iz urada predsednika republike. Ob tem so pojasnili, da bo predsednik republike predlog komentiral, ko ga bo prejel in se z njim podrobno seznanil.

"Predsednik je že večkrat pojasnil razloge za podelitev odlikovanj zaslužnim za izvedbo akcije Sever, ki je zavarovala Slovenijo pred agresivnim velikosrbskim nacionalizmom Slobodana Miloševića. Odlikovanje, podeljeno za konkretno akcijo, je priznanje za konkretne zasluge na področju varnosti in obrambe ter ga preprosto ni mogoče razlagati kot kršitev človekovih pravic. Obtožba o simbolnem zaničevanju človekovih pravic je tako neresnična in zato žaljiva do institucije predsednika republike," so še poudarili v Türkovem uradu.

SDS in SLS sta danes zaradi odlikovanja Ertla vložila ustavno obtožbo. Predsednik SDS-a Janez Janša je pojasnil, da poslanci SDS-a in SLS-a državnemu zboru predlagajo, da ugotovi, da je predsednik republike "z odlikovanjem bivšega šefa tajne politične policije Udbe Tomaža Ertla kršil ustavo in huje kršil zakone", zato ustavnemu sodišču predlaga, da Danila Türka razreši s položaja predsednika države.

Kadar gre za tako resno obtožbo, kot je ustavna obtožba zoper predsednika republike, si je treba vzeti dovolj časa za premislek o njeni utemeljenosti. Zagotovo je ob tem še pred izrekanjem dokončnih mnenj treba počakati tudi na odgovor obtoženega, tj. predsednika države. V tem trenutku zato utemeljenosti ustavne obtožbe še nikakor ne morem oceniti oziroma komentirati.
Pravni strokovnjak Miro Cerar na vprašanje MMC-ja, kako komentira pravno utemeljenost ustavne obtožbe proti Türku.

Kaj Janša očita Ertlu?
Po besedah Janeza Janše je Ertl odgovoren za teroristična dejanja, za kršenje človekovih pravic, za veleizdajo, ker ni pristojnim organom maja 1990 predal informacije o razorožitvi Teritorialne obrambe, in odgovoren za to, da se je z uničevanjem arhivov uničil velik del slovenske kulturne ter nacionalne dediščine.

Prav tako meni, da je Ertl odgovoren za ogrožanje slovenskih demokratičnih procesov, saj je med drugim pozival jugoslovanske represivne organe, naj zatrejo demokratične procese v Sloveniji. Spomnil je, da je že vrhovno sodišče razsodilo, da je bila Udba kriminalna združba.

"Ertl je zamolčal najpomembnejše"
O Türkovem pojasnilu, da je Ertla odlikoval izključno za vlogo v akciji Sever, je predsednik SDS-a dejal, da Ertl - če bi res delal za osamosvojitev Slovenije - ne bi maja 1990 zamolčal informacije o razorožitvi TO-ja. Janša je pojasnil, da je Ertl v nedavnem intervjuju trdil, da so imeli vse informacije o mogočih nevarnostih, ki so prihajale iz Beograda. "Najnevarnejša stvar, ki je prišla iz Beograda in ki je v temeljih ogrozila slovensko osamosvojitev, pa je bila ravno razorožitev TO," opozarja Janša.

Predsednik državnega zbora Pavle Gantar je dejal, da bo državni zbor predlog ustavne obtožbe predvidoma obravnaval na redni februarski seji, ki se začne prvi teden v marcu.

.

DZ mora o predlogu odločiti v najmanj 60 dneh. Če v tem času ne odloči, se šteje, da je predlog zavrnjen. Gantar meni, da ni velikih možnosti, da bi DZ podprl sklep o ustavni obtožbi.

Janša pričakuje, da bo na seji državnega zbora sodeloval tudi Danilo Türk, saj bo "predsednik republike lahko v razpravi predstavil dodatne argumente in povedal, zakaj je zavajal, ko je rekel, da je Ertla odlikoval na predlog Združenja Sever, v resnici pa upravni odbor tega združenja ni odločal o tem odlikovanju".

Žerjav: V 22 prilogah o razmišljanjih Ertla
Radovan Žerjav, prvi mož SLS-a, je znova pojasnil, da se je stranka za podporo ustavni obtožbi odločila, ker je Ertlovo odlikovanje v temeljnem nasprotju z osnovnimi vrednotami in je v posmeh z ustavo varovanim pravicam in temeljnim svoboščinam. "Ertl je bil vodja organizacije, ki je kot ključno orodje tedanje represivne oblasti kršila vse pravice," je poudaril in dodal, da se z odlikovanjem zanika žrtve totalitarizma. Ustavna obtožba vsebuje 22 prilog, ki govorijo o "razmišljanjih Ertla, ki so bila uperjena zoper demokratizacijo in osamosvojitev Slovenije", je še dejal Žerjav.

VSE O USTAVNI OBTOŽBI PREDSEDNIKA DRŽAVE:

- 109. člen USTAVE RS glede odgovornosti predsednika republike določa: Če predsednik republike pri opravljanju svoje funkcije krši ustavo ali huje krši zakon, ga DZ lahko obtoži pred ustavnim sodiščem. Le-to ugotovi utemeljenost obtožbe ali obtoženega oprosti, z dvotretjinsko večino glasov vseh sodnikov pa lahko odloči o odvzemu funkcije. Potem ko ustavno sodišče dobi sklep DZ-ja o obtožbi, lahko odloči, da predsednik republike do odločitve o obtožbi začasno ne more opravljati svoje funkcije.

- Postopek ugotavljanja odgovornosti predsednika republike, predsednika vlade ali ministrov pa določa VII. poglavje ZAKONA O USTAVNEM SODIŠČU. Več lahko preberete tukaj.

Nadaljevanje postopka
Predsednik DZ-ja Pavle Gantar je potrdil sprejetje predloga ustavne obtožbe in dejal, da bo takoj poslan predsedniku države, ki se bo potem sam odločil, ali se bo na očitke odzval pisno ali ustno na seji DZ-ja. Če bi DZ podprl ustavno pritožbo (za to je potrebna večina, torej glasovi vsaj 46 poslancev), bi DZ na ustavno sodišče vložil tožbo proti predsedniku države.

Gantarjev politični instinkt pravi 'ne'
Gantar je prepričan, da ustavna obtožba ne bo uspela, svoje prepričanje pa utemeljuje s svojim političnim instinktom. Prav tako meni, da obtožbe SDS-a in SLS-a zoper Türka ne zdržijo resne pravne in politične presoje. Ne verjame namreč, da bi lahko bilo odlikovanje Ertla tako huda kršitev ustave, da bi moral DZ o tem sprožiti postopek pred ustavnim sodiščem.

Pahor: Obtožba je težko razumljiv korak
Otožbo je po seji vlade komentiral tudi premier Borut Pahor. Po njegovem mnenju se je opozicija odločila za korak, ki ga težko razume. Ob tem je poudaril, da ima opozicija, ko je vlada osredotočena na pripravo ukrepov za izhod iz krize, sicer pravico izbrati tudi druga vprašanja.

Od izjav o nesmiselnosti in pravici do cinizma
V DeSUS-u menijo, da je predlog obtožbe nesmiseln. Vodja poslanske skupine SD-ja Bojan Kontič je za MMC povedal, da Türk z odlikovanjem ni kršil ustave. Prepričan je tudi, da bodo predlagatelji obtožbe na seji DZ-ja težko zagovarjali argumente, ki jih navajajo v obtožbi.

Vodja poslanske skupine LDS-a Borut Sajovic je za MMC pojasnil, da obtožbe na podpira, prav tako meni, da ustavna obtožba škodi ugledu Slovenije. "Država, grb, zastava in predsednik so simboli, s katerimi se politika naj ne igra," pravi Sajovic.

Za vodjo poslanske skupine Zaresa Cveto Zalokar Oražem je ustavna obtožba absurdna in zloraba instituta ustavne obtožbe. "V DZ-ju se bomo tako spet ukvarjali z zadevami, ki nas razdvajajo, čeprav bi morala slovenska politika v tem času iskati stvari, ki nas povezujejo," je za MMC še dejala Zalokar Oražmova.

Tudi vodja poslancev SNS-a Zmago Jelinčič ne podpira ustavne obtožbe, saj se mu ne zdi smiselna. Za MMC je znova je spomnil, da je nekdanji predsednik države Janez Drnovšek pred leti podelil najvišje državno odlikovanje Jožetu Berniku, "ki je bil belogardist in se je udeležil gestapovskega tečaja za propagandista v v drugi svetovni vojni".

Odlikovanje Ertla ni zgolj ideološko izzivanje in delitev naroda, ampak pomeni vrnitev v nedemokratičnost. To odlikovanje ne povezuje, ampak deli.

Radovan Žerjav, predsednik SLS-a

Država, grb, zastava in predsednik so simboli, s katerimi se politika naj ne igra.

Borut Sajovic
Odzivi na ustavno obtožbo Türka