Kdaj bodo novi veleposlaniki imenovani, še ni znano. Foto:
Kdaj bodo novi veleposlaniki imenovani, še ni znano. Foto:
Türk s prvimi štirimi kandidati

Potem ko je pred desetimi dnevi odpoklical devet veleposlanikov, ki jim je potekel mandat in so se že vrnili v Slovenijo, je Türk začel pogovore s tistimi kandidati, katerih imenovanje naj bi bilo najmanj sporno, poroča Radio Slovenija. V uradu predsednika so poudarili, da se je s kandidati sešel na lastno pobudo, saj še vedno ni prejel formalnopravno korektnega vladnega predloga o kandidatih za veleposlanike.

Kdaj naj bi se sešel še z drugimi kandidati in kdaj naj bi podpisal njihovo imenovanje, še ni znano. Tako še vedno ostaja odprto vprašanje, kaj bo s kandidaturami nekaterih kandidatov za veleposlanike, ki naj ne bi izpolnjevali formalnih pogojev oziroma po mnenju predsednika niso najboljši kandidati.

Na devetih veleposlaništvih le odpravniki poslov
Zaplet z imenovanjem se je še zaostril, ko so se veleposlaniki vrnili še pred uradnim odpoklicem, ki ga podpiše ravno predsednik. Takrat so z zunanjega ministrstva sporočili, da je veleposlanikom potekel mandat in da jim ne morejo več zagotavljati plače. Od takrat so na čelu veleposlaništev v Bratislavi, Kijevu, Washingtonu, Haagu, Bruslju, Moskvi, Koebenhavnu, Berlinu in Londonu le še odpravniki poslov.

Do zdaj naj bi agremaje oziroma dovoljenja držav gostiteljic prejelo 12 od 13 kandidatov za veleposlanike, ki jih je potrdila odhajajoča vlada. Med njimi je tudi zunanji minister Dimitrij Rupel, ki naj bi bil kandidat za veleposlanika na Dunaju. Agremaja pa ni prejel Robert Kokalj, ki tako najverjetneje ne bo odšel za veleposlanika v Moskvo.

B. K.

Türk s prvimi štirimi kandidati