Predsednika države posebno moti ultimativni značaj zahtev v omenjenem pismu. Foto: EPA
Predsednika države posebno moti ultimativni značaj zahtev v omenjenem pismu. Foto: EPA
Skupina generalov, častnikov in podčastnikov nekdanje JLA je Türku poslala pismo, v katerem predlagajo različne rešitve lastnih pokojninskih vprašanj. Foto: MMC RTV SLO
Častniki JLA zahtevajo pokojnine

Iz Urada predsednika republike so sporočili, da so 26. januraja prejeli pismo skupine generalov, častnikov in podčastnikov nekdanje JLA, v katerem predlagajo različne rešitve lastnih pokojninskih vprašanj.

Türk je danes sporočil, da njihovih predlogov ne sprejema in ne podpira tovrstnih zahtev glede posebnega obravnavanja ter zavrača poseganje v tekoče sodne in druge pravne postopke. "Posebej moti ultimativni značaj zahtev v omenjenem pismu," so v sporočilu za javnost zapisali v predsednikovem uradu.

Le zakaj preferenčni pravni režim?
Predsednik Türk prav tako ne vidi razloga, da bi Slovenija "vzpostavljala poseben preferenčni, ugodnejši pravni režim ali sklepala posebne poravnave za določitev pokojnin osebam, ki so bili častniki Jugoslovanske ljudske armade in s svojim delovanjem v oboroženih silah Republike Slovenije v letu 1991 niso prispevali k samostojnosti in neodvisnosti naše države".

V odgovoru na pismo bivših pripadnikov JLA v predsednikovem uradu med drugim zavračajo očitke glede diskriminacije in sistematičnega kršenja pravic iz pokojninskega zavarovanja ter spominjajo na odločbo ustavnega sodišča.

Oglasila sta se tudi Janša in NSi
Glede zahteve nekdanjih generalov JLA po vojaški pokojnini se je odzval tudi predsednik SDS-a, Janez Janša, in ocenil, da je ta moralna ravno toliko, kot bi bila "moralna zahteva generalov italijanske ali nemške okupatorske vojske iz časa druge svetovne vojne".

Oglasili pa so se tudi v neparlamentarni stranki Nova Slovenija, kjer so prepričani, "da vsi tisti, ki so leta 1991 aktivno sodelovali pri napadu na Slovenijo, danes od Slovenije ne bi smeli dobiti nikakršne pokojnine niti starostne pokojnine ne, še manj pa kakršne koli odškodnine".

T. K.

Častniki JLA zahtevajo pokojnine