Kot opozarja Türk, se je sovražni govor razmahnil predvsem v zadnjem času. Foto: MMC RTV SLO
Kot opozarja Türk, se je sovražni govor razmahnil predvsem v zadnjem času. Foto: MMC RTV SLO
Pahor
Borut Pahor se je z varuhinjo pogovarjal o najpomembnejših temah, kot so pravice invalidov, otrok in starejših. Foto: MMC RTV SLO

Po mnenju predsednika republike Danila Türka tudi sicer težave na področju človekovih pravic naša država rešuje prepočasi, kar pa se tiče nestrpnosti, gre za težavo, ki po Türkovih besedah zasluži vso pozornost države in ukrepanje v smislu preventive, po potrebi pa tudi kazenski pregon. Kot je dejal, se je sovražni govor razširil predvsem v zadnjem času.

Ob tem je pozval k spoštljivemu nastopanju v politiki. "Vsako politično delovanje je uspešno samo, če spoštuje drugega. Gre za temeljni postulat civilizirane politike, od katerega se v Sloveniji ne smemo oddaljevati," je dejal. Kot še meni, je treba ohranjati zbranost, morebitna razhajanja pa voditi na kulturen način.

Pahor z varuhinjo o invalidih in zapornikih
Varuhinjo človekovih pravic je sprejel tudi predsednik vlade Borut Pahor in po srečanju dejal, da ni nikoli tako dobro, da bi bili lahko zadovoljni. Premier je izpostavil tri teme, ki so v poročilu še posebej izpostavljene, in sicer invalide, otroke in starejše. Opozoril je, da je kljub naporom in dejstvu, da se je položaj na področju pravosodja izboljšal, še vedno največ pobud prav s tega področja.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, katere delo Pahor "ceni in zelo spoštuje", je dejala, da sta se s premierjem pogovarjala o najpomemebnejših temah iz poročila, kot so pravice invalidov in ljudi na prestajanju kazni. Kot je pojasnila varuhinja, pa tudi na tem področju država napreduje.

Med napredki države na področju človekovih pravic je varuhinja izpostavila sprejete zakone v letu 2008. "Gre za zakon o preprečevanju nasilja v družini, zakon o pacientovih pravicah in zakon o duševnem zdravju," je pojasnila in dodala, da bi bilo najlepše, kar bi se lahko v letošnjem letu zgodilo, sprejetje družinskega zakona.