Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je varuhinjo človekovih pravic že povabila na pogovor, ki bi bil po navedbah Butale 'priložnost za odstranitev nesporazumov glede pristojnosti, nalog, pooblastil in vloge državnega tožilstva'. Foto: Vrhovno državno tožilstvo RS
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je varuhinjo človekovih pravic že povabila na pogovor, ki bi bil po navedbah Butale 'priložnost za odstranitev nesporazumov glede pristojnosti, nalog, pooblastil in vloge državnega tožilstva'. Foto: Vrhovno državno tožilstvo RS
Zdenka Čebašek Travnik
Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je v poročilu za leto 2008 poleg na stanje v pravosodju opozorila še na kršenje pravic otrokom, manjšinam, ki jih ustava ne omenja, invalidom, tujcem in izbrisanim. Foto: MMC RTV SLO

Kot je na spletni strani vrhovnega državnega tožilstva zapisal vrhovni državni tožilec Butala, državni tožilci opravljajo strokovno zahtevno in odgovorno delo "zato ni dvoma, da pri tem prihaja in bo prihajalo tudi do napak". Odpravljanju teh napak in zagotavljanju strokovno pravilnega in zakonitega dela tožilcev je po njegovem mnenju namenjen strokovni nadzor, ki ga redno opravlja vrhovno državno tožilstvo. Dobrodošla so tudi vsa zunanja opozorila na tožilske napake pri delu, vendar "poročilo s tako vsebino le težko služi temu cilju", je zapisal.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je po navedbah Butale varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik že povabila na pogovor, ki bi bil "priložnost za odstranitev nesporazumov glede pristojnosti, nalog, pooblastil in vloge državnega tožilstva", vendar se "žal varuhinja temu vabilu za zdaj še ni odzvala".

Celotno pojasnilo glede navedb v poročilu varuhinje o vlogi državnega tožilstva pri obravnavanju primerov sovražnega govora lahko preberete tukaj.

V nadaljevanju pa Butala odgovarja na nekatere zapise varuhinje. Po njegovem mnenju so med drugim sporne navedbe varuhinje, da je za zajezitev pojavov sovražnega govora "ključna praksa organov pregona, predvsem tožilstva, ki bi z dobro pripravljenimi obtožbami lahko precej prispevalo k odkrivanju in h kaznovanju sovražnega govora", pri čemer Butala opozarja, da je odkrivanje kaznivih dejanj naloga policije in ne tožilstva.

Butala med drugim še navaja, da varuh lahko obravnava tudi širša vprašanja, "vendar pa ga zakon zavezuje, da oceno dejstev navede v zvezi z okoliščinami obravnavanega posameznega primera".

Varuhinja v poročilu izpostavila prav stanje v pravosodju
Kot je znano, je varuhinja v poročilu za leto 2008 med drugim izpostavila tudi stanje v pravosodju. Kot je zapisala, je po njenem mnenju pojem sovražnega govora premalo znan, zaradi česar bi moralo biti zlasti tožilstvo dejavnejše pri njegovem preganjanju. Varuhinja je v poročilu še zapisala, da so se v preteklosti posamezne ovadbe oz. naznanila obravnavali neresno, pristojni organi pregona pa se na posamezna ravnanja sploh niso odzvali.

Varuhinja je še ugotovila, da so se sodni zaostanki na statistični ravni sicer zmanjšali, a pobudniki še vedno poročajo o devet let in več trajajočih postopkih. Varuhinja pa v poročilu še vztraja, da morajo pristojni organi zagotoviti ustrezne pogoje za to, da bodo sodni izvedenci in cenilci pri pripravljanju izvedeniških mnenj ali cenitev svoje delo opravljali z vso strokovno in moralno odgovornostjo, natančno, odgovorno in nepristransko ter v postavljenem roku.