Ministra so obiskali predstavniki štirih verskih skupnosti, trije od njih so na fotografiji. Od leve proti desni Tomo Ćirković, Anton Stres in Nedžad Grabus. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Ministra so obiskali predstavniki štirih verskih skupnosti, trije od njih so na fotografiji. Od leve proti desni Tomo Ćirković, Anton Stres in Nedžad Grabus. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je po selitvi urada za verske skupnosti pod okrilje ministrstva odgovoren za odnose z njimi, zato se je srečal z njihovimi predstavniki.

RKC: Zakon o verski svobodi je ustrezen
Predstavniki Katoliške cerkve so na srečanju poudarili, da je zdajšnji zakon o verski svobodi ustrezen, zato ga "ne kaže spreminjati, razen v tistih postavkah, na katere je izrecno opozorilo ustavno sodišče", so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Dodali so, da je minister Žiga Turk napovedal uskladitev zakona z ugotovitvami ustavnega sodišča. Glede razlik v ravnanju države z Rdečim križem in Karitas, na katere je opozoril predsednik Slovenske škofovske konference Anton Stres, pa se je minister strinjal, da ni prav, da država na različen način obravnava organizacije, ki opravljajo enako humanitarno dejavnost.

"Uspelo nam bo pripraviti proslavo ob dnevu reformacije"
Predstavniki Evangeličanske cerkve poleg enakopravne obravnave poudarjajo tudi, da verske skupnosti ne smejo biti predmet dnevne politike, navajajo na ministrstvu. Škof Geza Erniša je predstavil tudi zamisel o odprtju versko-kulturnega centra na Obali.

Predlog, da bi jim Katoliška cerkev za obrede odstopila katero od svojih cerkva, je minister ocenil kot dobro gesto pomoči in sodelovanja, so zapisali. Predstavniki verske skupnosti so tudi prepričani, da jim bo letos uspelo pripraviti proslavo ob dnevu reformacije, čeprav je država ne bo financirala. Minister jih pri izvedbi proslave podpira in dodaja, da lahko proslavo razumemo kot del domovinske vzgoje, so na ministrstvu zapisali v sporočilu.

"Država ne bo ovirala gradnje islamskega centra"
Mufti Nedžad Grabus in drugi predstavniki Islamske skupnosti so predstavili načrte za islamski kulturni center v Ljubljani. Zaskrbljeni so, ker slovenska družba "še ni v celoti osvojila pomena različnosti v sodobnem svetu". Sem sodijo tudi vprašanja zagotavljanja ustrezne šolske prehrane otrokom islamske vere in omogočanje prostega dneva učencem na dan najpomembnejših praznikov, so pojasnili na ministrstvu.

Turk je zagotovil, da država ne bo ovirala gradnje islamskega centra. Glede vprašanja prehrane v šoli pa ugotavlja, da gre za "človekove pravice, ki bi jih morala država spoštovati, za kar si bo prizadeval".

Želijo si novo pravoslavno župnijo v Postojni
Delegacija Srbske pravoslavne cerkve pod vodstvom zagrebško-ljubljanskega metropolita Jovana Pavlovića je ministru predstavila željo po ustanovitvi nove župnije v Postojni. Želijo si tudi, da bi ob začetku šolskega leta ministrstvo vzgojno-izobraževalne zavode opozorilo, naj ob velikih verskih praznikih spoštujejo voljo vernikov in jim omogočijo drugačno prehranjevanje oziroma olajšajo odsotnost od pouka.

Turk se je po navedbah ministrstva zavzel za ustrezno rešitev tega vprašanja. Vprašanja odkritih grobišč in njihovega dostojnega zaznamovanja, ki so jih izpostavili, pa je minister označil kot dolžno pietetno dejanje, so zapisali.