Da ne zdrknete v revščino, naj bi lani potrebovali 587 evrov mesečno. Foto: MMC RTV SLO
Da ne zdrknete v revščino, naj bi lani potrebovali 587 evrov mesečno. Foto: MMC RTV SLO
Denar
Le desetina vprašanih ni imela nobenih težav s preživetjem. Foto: BoBo

To pomeni, da je v Sloveniji lani pod pragom tveganja revščine živelo 12,7 odstotka ali približno 254.000 ljudi, ugotavljajo državni statistiki. Letni prag tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo je lani znašal 7.042 evrov ali 587 evrov na mesec na osebo.

Prag tveganja revščine se je tako prvič nekoliko znižal. Izračun temelji na dohodkih, prejetih v letu 2009. To pa je bilo leto gospodarske krize in leto z razmeroma visokim številom brezposelnih oseb, opozarjajo na statističnem uradu.

Za dva otroka – vsaj 1.200 evrov na mesec
Štiričlanska družina z dvema odraslima in z dvema otrokoma, mlajšima od 14 let, je zato morala imeti v letu 2010 vsaj 1.232 evrov razpoložljivega neto dohodka na mesec, da je bila nad pragom revščine. Dvočlansko gospodinjstvo brez otrok pa je moralo imeti vsaj 880 evrov na mesec.

V najslabšem položaju so bila gospodinjstva brez delovno aktivnih članov, še posebej tista z vzdrževanimi otroki. Glede na tip gospodinjstva pa so bili v najslabšem položaju enočlanska in enostarševska gospodinjstva ter pari s tremi ali več otroki.

Glede na najpogostejši status aktivnosti v letu pred anketiranjem so bile v najslabšem položaju brezposelne osebe in upokojene osebe. Stopnja tveganja revščine je bila visoka tudi za ženske, starejše od 64 let, in najemnike stanovanj. Med vsemi ljudmi, ki so živeli pod pragom revščine, je bilo skoraj petino takih, ki so bili sicer delovno aktivni.

Težave s stanovanji, počitnicami, preživetjem …
Anketa o življenjskih pogojih, ki jo prav tako izvaja statistični urad, pa je med drugim pokazala, da je lani tretjina gospodinjstev živela v stanovanjih, v katerih so imeli težavo bodisi s puščajočo streho, vlažnimi stenami, vlažnimi temelji ali tlemi ter trhlimi okenskimi okvirji ali trhlimi tlemi.

V 35 odstotkih gospodinjstev si vsaj en član gospodinjstva ni mogel privoščiti enotedenskih letnih počitnic zunaj doma, z mesečnim dohodkom, ki so ga prejemala, pa je brez težav preživela le desetina gospodinjstev, s težavo pa kar 31 odstotkov gospodinjstev. Tudi stanovanjski stroški so lani pomenili težko breme za 37 odstotkov gospodinjstev.

S televizijo, avtomobili in pralnimi stroji ni težav
Gospodinjstev, ki si niso mogla privoščiti barvne televizije ali pralnega stroja, je bilo manj kot dva odstotka. Gospodinjstev, ki teh dveh dobrin niso imela iz drugih razlogov, pa je bilo približno odstotek.

Osebni računalnik sta imeli dve tretjini vseh gospodinjstev, šest odstotkov gospodinjstev si ga ni moglo privoščiti, 27 odstotkov gospodinjstev pa ga ni imelo iz drugih razlogov. Osebni avtomobil je imelo 81 odstotkov gospodinjstev, pet odstotkov gospodinjstev si ga ni moglo privoščiti, 14 odstotkov gospodinjstev pa ga ni imelo iz drugih razlogov.