Učbeniki so za slovenske založbe velik posel. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Učbeniki so za slovenske založbe velik posel. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

V predlogu pravilnika, ki ureja postopek sprejemanja učbenikov, je spremenjen način recenziranja tako, da recenzenta ne predlaga več založba, ampak zavod za šolstvo oz. ustrezna strokovna skupina, je na današnji novinarski konferenci povedal minister za šolstvo Igor Lukšič.

Ministrstvo bo v postopek potrjevanja učbenikov sprejemalo samo tiste učbenike, ki jih bo kot šolsko polje naročilo. Tako bo ministrstvo vsako leto aprila objavilo razpis za učbenike v osnovnih in srednjih šolah za posamezni predmet.

"Poleg tega smo želeli omejiti nekritično menjavo učbenikov v učbeniških skladih. Mehanizem, ki je v veljavi, poskušamo letos še malo razrahljati v prid kakovosti učbenikov s spremenjenim načinom recenziranja," pravi Lukšič.

Vsaj desetina je potrebna prenove
Na zavodu za šolstvo so po naročilu ministrstva ugotovili, da je približno 300 učbenikov ustreznih, več kot 30 pa jih potrebuje spremembe zaradi prenovljenih učnih načrtov. "S temi ukrepi bi radi uredili učbeniško politiko," pravi minister Lukšič.

Dotaknil se je tudi Bele knjige o vzgoji in izobraževanju. Po njegovih besedah je zdaj ambicija, da Belo knjigo obravnava državni zbor. Meni, da so cilji v aktualnem osnutku Bele knjige slabo postavljeni. Prepričan je, da je poudarek na šolski avtonomiji premajhen.

Predčasne volitve niso potrebne
Glede koalicijskih zdrah pa Lukšič, sicer član SD-ja, zatrjuje, da je stranka "še trdna in nima nobenih težav". Dopušča sicer možnost predčasnih volitev, a za to po njegovem mnenju ni razloga, ker ne gre za politično krizo. Če se bo Slovenija odločila za predčasne volitve, bi Lukšič svetoval spremembo ustave z dveinpolletnim mandatom vlade.