Pred začetkom šolskega leta si knjigarne in papirnice manejo roke. Foto: EPA
Pred začetkom šolskega leta si knjigarne in papirnice manejo roke. Foto: EPA
Šolarji
Izposoja učbenikov za osnovnošolce je bezplačna, dijaki pa plačajo izposojevalnino. Foto: MMC RTV SLO

Od leta 1996 ministrstvo za šolstvo in šport učencem zagotavlja dostopnost učbenikov s t. i. učbeniškimi skladi, ki so od leta 1997 uvedeni tudi na srednjih šolah. Po podatkih ministrstva si je v lanskem šolskem letu v slovenskih osnovnih šolah učbenike sposodilo več kot 93 odstotkov vseh osnovnošolcev in 79,7 odstotka dijakov srednjih šol, kjer imajo učbeniške sklade.

Za učence brezplačno, dijaki plačajo izposojevalnino
Kot so za MMC pojasnili na ministrstvu, učbeniški skladi (opredeljuje jih Pravilnik o upravljanju učbeniških skladov) delujejo tako, da šola kupi učbenik in ga učencem ali dijakom izposodi. Medtem ko mora dijak za izsposojo plačati izposojevalnino, ki ne sme biti višja od tretjine nabavne cene učbenika, pa to za učence osnovnih šol krije država.

V osnovnih šolah so učbeniški skladi obvezni, brezplačno pa si lahko učbenike izposodijo vsi učenci. V srednjih šolah skladi niso obvezni, vendar jih ima po zagotovilih ministrstva večina šol in tako zagotavlja izposojo tudi dijakom. Kot so še pojasnili na ministrstvu, so v letu 2008 za delovanje učbeniških skladov šolam izplačali okoli 3,9 milijona evrov, letos pa je za to predvidenih do 4,2 milijona evrov.

Socialno šibki dijaki lahko oproščeni plačila izposojevalnine
Kljub brezplačnim učbenikom pa lahko tudi nakup drugih otroških potrebščin za mnoge družine, sploh med gospodarsko krizo, predstavlja veliko breme za družinski proračun. Po pojasnilih ministrstva šolski svetovalni delavci v teh primerih iščejo druge možnosti, kot so šolski skladi. Glede na to, da dijaki nisi oproščeni plačevanja izposojevalnine (znesek je sicer enak za vse, višina pa ne sme presegati tretjine nabavne cene učbenika), pa so plačila te delno ali v celoti oproščeni socialno šibki dijaki v skladu z določili 4. člena pravilnika.