Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je odgovarjal na vprašanja v spletni klepetalnici MMC-ja. Foto: MMC RTV SLO
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je odgovarjal na vprašanja v spletni klepetalnici MMC-ja. Foto: MMC RTV SLO
Minister za javno upravo vodi vladno ekipo pri pogajanjih o plačnem sistemu v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO
Klepet z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je bil gost spletne klepetalnice MMC-ja v okviru predstavitve članov vlade Mira Cerarja. V svoji predstavitvi pred matičnim odborom DZ-ja septembra lani je glede očitkov o preobsežnosti javne uprave dejal, da primerjave z drugimi državami ne kažejo, da bi Slovenija izrazito odstopala od evropskega povprečja. Kar dejansko vidi kot težavo, je učinkovitost javne uprave.

"Učinkovitost javnih uslužbencev je vsekakor treba meriti ali vsaj spremljati in odražati se mora tudi v plačilu. Pogosto pa je kombinacija razlogov tudi v zapleteni zakonodaji in želji investitorjev, da gradijo nekje, kjer ni mogoče pridobiti vseh dovoljenj ... to pa ni nujno razlog v neučinkovitosti uslužbencev," je povedal v MMC-jevi klepetalnici.

Na vprašanje, ali se mu ne zdi, da se spremembe in reforme v Sloveniji odvijajo prepočasi, čeprav se praktično vsi strinjamo, kaj je narobe v javni upravi, zdravstvu, sodstvu, je povedal, da je pri korenitih spremembah treba spremeniti celoten ustroj sistema, to pa ni mogoče v nekaj mesecih. "Drug pomemben razlog pa je manj racionalen ... vsi smo za spremembe, vendar jih skoraj nihče ni pripravljen sprejeti pri sebi," je poudaril.

Pogajanja o novem plačnem sistemu
Vlada in sindikati javnega sektorja so te dni začeli pogajanja o prenovi sedem let starega plačnega sistema v javnem sektorju. Sindikati javnega sektorja ob tem vztrajajo, da mora vlada varčevanje v javnem sektorju odmrzniti in prihodnje leto zvišati plače javnih uslužbencev. Ob sindikalnih zahtevah se marsikomu poraja občutek, da državo vodijo sindikati in da jim vse vlade popuščajo.

"Sindikati se vedno borijo za pravice delavcev oz. čim višje plače in pri svojem boju tudi uporabljajo metode, ki pogosto ogrožajo nemoteno delovanje ključnih sistemov - vlade pa so vedno postavljene v pozicijo, da morajo reči ljudem, da ne morejo imeti višje plače. Upam, da bomo lahko vzpostavili konstruktiven dialog za spremembe v sistemu, ne samo za pogajanja o višini posameznih plač," je pojasnil Koprivnikar.

Poleg strategije razvoja javne uprave na ministrstvu za javno upravo pripravljajo tudi strategijo razvoja lokalne samouprave, vendar - kot kaže - številke občin bistveno ne nameravajo spreminjati. "Število občin je tako, kot je, in za vse so se izrekli občani in državni zbor. Po mojem mnenju so pogoji dobro opredeljeni v zakonodaji, najmanj 5000 prebivalcev, vendar so občani in DZ naredili izjeme, ki so zdaj uveljavljene," je še poudaril minister za javno upravo.

Klepet z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem