"Upam, da bomo sprejeli zakon o gospodarjenju z državnim gozdom in bomo imeli podoben sistem, ki se je izkazal za učinkovitega v Avstriji, Nemčiji, Finski.. Namen je, da bo delo v državnem gozdu dobile tudi gozdarske kmetije, prodaja pa v seveda v pristojnosti gozdarskega podjetja," načrte razkriva Židan. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Podpiram dopolnilno dejavnost na kmetijah, tudi kar zadeva kmečki turizem. Mora pa večina jedi biti seveda iz lastne proizvodnje ali pa delni dokup od sosednjih kmetih, ki izpolnjujejo pogoje. Tudi te kmetije sicer plačujejo davke. Bo pa čez nekaj dni v javni razpravi prenovljena uredba o dopolnilnih dejavnostih, ki ureja to področje.

O dejavnostih turističnih kmetij
Dejan Židan
Dejan Židan, kmetijski minister, je bil gost MMC-ja. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Židan o aktualnih temah

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v MMC-jevem spletnem klepetu odgovarjal na vprašanja o evropski kmetijski politiki, ukinjanju mlečnih kvot, spodbudah za čebelarje, pa tudi o hrani, živilskopredelovalni industriji in dveh novih možeh, ki bosta za varnost hrane in prehrambne verige skrbela v prihodnje: Janez Posedi, ki bo novi direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, in Jože Podgoršek, varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano.

Celoten klepet o delu ministra si lahko preberete TUKAJ, v videopogovoru na desni pa izveste več o Židanovih stališčih do aktualnih političnih zadev.

Med drugim je Židan zagotovil, da je nova kmetijska politika "bistveno bolj "zelena" od stare". "Recimo 30 odstotkov neposrednih plačil je zelena komponenta, ki je za prejemnika plačil obvezna," pojasnjuje in poudarja, da Slovenija za kakšno zelo intenzivno proizvodnjo tako in tako ni primerna - zaradi terena. "Je pa prisotna želja, da bi imeli še pomembno več ekološke proizvodnje. Zato se je količina denarja poveča na 60 milijonov evrov, uvedeno imamo prehodno obdobje in sprejeto uredbo o "zelenem" javnem naročanju, ki predpisuje, da del tega mora biti proizvodnja iz ekološke ali "preusmeritvene" proizvodnje," pojasnjuje minister.

Kmetijsko papirologijo zmanjšujejo
Na očitek, da je kmetijska zakonodaja pogosto preveč birokratska in da kmetom prinaša več težav kot koristi, pa odgovarja: "Drži, da je administrativno zapletena, kakor tudi drži, da so najbolj zapleteni prostovoljni ukrepi, ki pa na kmetije prinesejo kar nekaj denarja." Ob tem minister dodaja: "Zdaj "papirologijo" zmanjšujemo. Čez nekaj dni gre recimo v javno razpravo Uredba o dopolnilnih dejavnostih."

Kako je na slovo mlečnih kvot pripravljena Slovenija?
S prvim aprilom se po treh desetletjih poslavljajo mlečne kvote, zaradi česar tako med kmeti kot med predelovalci vlada precejšen strah. Židan zagotavlja, da se Slovenija oz. ministrstvo na ukinitev mlečnih kvot dobro pripravlja. Že prvega januarja so uvedli obvezni sistem pogodbenega sodelovanja v mlečni verigi, saj "tuje izkušnje kažejo, da to stabilizira sektor", in proizvodno vezavo za mlečne kmetije iz skupine gorske-hribovske, kjer je tveganje največje, saj je polovica kmetij, ki proizvaja surovo mleko, iz te skupine.

Poleg tega pomagajo odpirati tretje trge: "Poznane so dejavnosti, ki uspešno potekajo s Kitajsko, in na tem področju so načrti slovenskih mlekarn veliki." Ob tem pa tudi domačega potrošnika spodbujajo k nakupu domačih izdelkov in povečujejo delež lokalne hrane v javnih zavodih. Za vsak primer pa na ravni EU-ja pripravljajo tudi ukrepe, ki jih bodo sprožili, če nastane mlečna kriza.

Oba kandidata dobra, a vseeno izbral Posedija
Na Židana so nedavno leteli tudi očitki o pristranskosti, ko je za novega direktorja uprave za varno hrano predlagal znanega sindikalista Janeza Posedija, s katerim sta bila tudi sošolca na fakulteti za veterino. Židan vse očitke zavrača in pojasnjuje, da je posebna natečajna komisija (ki ni del "njegovega" ministrstva) izmed prijavljenih izbrala najprimernejša kandidata.

"Oba sta dobra kandidata. Oba tudi osebno poznam, z nobenim pa nisem družinski prijatelj. Kandidatka že zdaj znotraj sistema varne hrane opravlja zelo pomembno delo in upam, da ga bo tudi v prihodnje. Kandidat pa prinaša v sistem nekatera nova znanja, kar je vedno koristno," je o Posediju in njegovi protikandidatki Andreji Bizjak, sicer direktorici inšpekcije za varno hrano, dejal minister.

Varuh prehranske verige bo deloval javno, "česar se kršitelji najbolj bojijo"
Pod pristojnost kmetijskega ministrstva spada tudi nova institucija, varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Židan zavrača očitke, da Podgoršek ne bo imel nobene moči: "Ima pristojnosti pridobivanja in razkrivanja podatkov, neposredne komunikacije z organi, ki so nadzorni s pooblastili ukrepanja ter predlaganja akcijskih ukrepov. Nadziral bo prisotnost slabih praks, ki smo jih lani s spremembo zakona o kmetijstvu prepovedali. In deloval bo na javni sceni, česar se kršitelji najbolj bojijo. Je pa to samo del ukrepov, ki jih izvajamo za zaščito prehranskega sektorja."

Osamljen v nasprotovanju prodaji živilskih družb
Sicer pa se kmetijski minister strinja, da je napaka, da Slovenija prodaja živilskopredelovalna podjetja: "Včasih se pa pri tem vprašanju počutim osamljen. Vsi so glasni, ko do kakšne prodaje pride, ko pa je treba odločati (recimo razna glasovanja), pa sem/smo prepogosto osamljeni."

Podpiram dopolnilno dejavnost na kmetijah, tudi kar zadeva kmečki turizem. Mora pa večina jedi biti seveda iz lastne proizvodnje ali pa delni dokup od sosednjih kmetih, ki izpolnjujejo pogoje. Tudi te kmetije sicer plačujejo davke. Bo pa čez nekaj dni v javni razpravi prenovljena uredba o dopolnilnih dejavnostih, ki ureja to področje.

O dejavnostih turističnih kmetij
Židan o aktualnih temah