Direktor UKC-ja Ljubljana Marko Jug. Foto: BoBo
Direktor UKC-ja Ljubljana Marko Jug. Foto: BoBo

Strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana se je po navedbah direktorja Marka Juga omejil na odločanje o strokovnih vsebinah in torej ni odločal o morebitnih etičnih tveganjih. Prav bi bilo, da se do njih opredeli Zdravniška zbornica Slovenije, meni generalni direktor največje slovenske bolnišnice. Zapisnik seje strokovnega sveta še ni potrjen, je poudaril.

Strokovni svet UKC-ja se je omejil na vprašanja, npr. "ali je bil račun pravilno sestavljen za ustrezne storitve, ali je bil poseg opravljen v pravem času ter ali je to vplivalo na dostopnost zdravstvenih storitev drugim zavarovancev". Do zadev, ki niso v njegovi pristojnosti, npr. do izstavljanja računov, pa se strokovni svet ni opredeljeval, je na novinarski konferenci, na kateri so predstavili revizijo poslov UKC-ja Ljubljana z dobavitelji, poudaril Jug.

Po njegovih besedah bodo v UKC-ju Ljubljana "pravne vsebine" glede primera Bošnjak analizirali v četrtek, ko je predviden posvet s pravniki.

POP TV je prejšnji teden razkril, da je nevrokirurg Roman Bošnjak v sklopu samoplačniških storitev operiral tujo državljanko, ki mu je morala poleg plačila operacije ljubljanskemu UKC-ju nakazati še dodatnih 6000 evrov na račun agencije v Hongkongu.

Bošnjak je medtem odstopil z mesta predstojnika kliničnega oddelka za nevrokirurgijo. UKC pa je sprejel pravilnik, ki za vsak samoplačniški poseg zahteva, da je v primeru operativnega posega v kliničnem centru treba tudi ekspertno mnenje izvesti in zaračunati v UKC-ju Ljubljana ne glede na to, ali je bil bolnik morda že predhodno kjer koli obravnavan.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v ponedeljek napovedal, da bodo v primeru suma korupcije v UKC-ju Ljubljana zadevi prišli do dna. Med drugim bodo preverili, ali je to osamljen primer ali sistemski način dela. Če bodo ocenili, da gre za slednje, bo ministrstvo v UKC-ju odredilo izredni upravni nadzor.

Bošnjaku ne grozi odvzem licence

Predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović je povedala, da je Bošnjak na zdravniško zbornico naslovil prošnjo za oceno etičnosti primera.

Na zdravniški zbornici bodo presodili, kakšen etični problem je lahko tako ravnanje, je v izjavi medijem pojasnila Bojana Beović. Bošnjaka so že zaprosili, da na zbornico v povezavi s tem primerom posreduje informacije, o primeru pa bo odločal odbor zbornice za pravno-etična vprašanja, je dejala Beović, ki meni, da so to posamezni primeri, ki pa so problem, saj vsak sum nepravilnega ravnanja meče slabo luč na vse zdravnike.

Trenutno si namreč, kot je dejala, na vse načine prizadevajo, da bi izboljšali položaj zdravnikov v Sloveniji ter jih obdržali v Sloveniji in v javnem zdravstvu. "Taka situacija, če gledate enega laika, ki to bere, posluša, združi ti dve stvari in se seveda ne strinja s tem, da bi bilo treba te razmere izboljšati," je opomnila.

Na vprašanje, kakšne bi bile lahko posledice za nevrokirurga Bošnjaka, je odgovorila, da obstaja možnost različnih stopenj javnih opominov. Začasen ali trajen odvzem zdravniške licence je, kot je bilo razumeti Bojano Beović, v tem primeru zelo malo verjeten, saj je Bošnjak vrhunsko izvedel zdravniški poseg.