Gre za izjemno zahtevno, a trenutno najnaprednejšo neinvazivno diagnostično metodo v kardiologiji, ki ima številne prednosti, pravi Maja Pirnat (na posnetku). Foto: UKC Maribor
Gre za izjemno zahtevno, a trenutno najnaprednejšo neinvazivno diagnostično metodo v kardiologiji, ki ima številne prednosti, pravi Maja Pirnat (na posnetku). Foto: UKC Maribor

Radiologinja Maja Pirnat je leta 2013 pridobila evropsko diplomo s področja kardiovaskularne radiologije, od leta 2017 pa izvaja Šolo diagnostike srca, v katero vključuje tuje strokovnjake in v kateri izobražuje tudi kolege iz drugih držav.

Z ekipo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je v zadnjih letih vložila velike napore v to, da pridobijo certifikat za učni center, in tega jim je po izpolnitvi številnih pogojev Evropsko združenje za slikovno diagnostiko, ki spada pod okrilje Evropskega združenja za kardiologijo, decembra lani tudi izdalo.

V primerjavi z ultrazvokom srca ta preiskava da več informacij, natančnejše informacije o srčni mišici in tudi pomembno spremeni terapijo.

Maja Pirnat za Radio Slovenija

Med drugim so morali pridobiti posebej za te preiskave izobraženega radiološkega inženirja, opraviti dodatna izobraževanja tudi preostalega kadra in povečati število preiskav.

Prvo magnetno resonanco srca so v UKC-ju Maribor sicer opravili leta 2008, po pridobitvi dveh novih aparatov za magnetno resonanco v tem zavodu leta 2021 pa so lahko razširili število in obseg preiskav. Trenutno opravljajo magnetne resonance srca dva dni v tednu na enem aparatu, saj sta aparata preostali čas namenjena drugim preiskavam. Tako "poslikajo" približno 13 bolnikov na teden, letno opravijo okoli 750 magnetnih resonanc srca.

"Naš cilj je, da še nadgrajujemo naše znanje in povečujemo število preiskav," je na novinarski konferenci povedala Pirnat. Kot je dodala, je hvaležna podpori UKC-ja Maribor za njena prizadevanja, čeprav je ta začela, ko je bila šele specializantka.

Tehnično in časovno zahtevna preiskava

Magnetno resonanco srca sicer opravljajo tudi v nekaterih drugih slovenskih bolnišnicah, največ v UKC-ju Ljubljana. Radiološka inženirka Teja Štih je pojasnila, da gre za preiskavo, ki je zelo zahtevna tako tehnično kot časovno. Preiskava traja približno uro, pri tem pa mora intenzivno sodelovati bolnik, saj mora stalno nadzorovati dihanje in mirovati.

Prednost te diagnostične metode vidim pri pacientih, ki so na kemoterapiji, ker ti včasih kemoterapevtiki tudi okvarijo srčno mišico. Če nimamo tega nadzora, imamo ozdravljen rak, pa tudi srce, ki ne more več delovati.

Maja Pirnat za Radio Slovenija

Po besedah Pirnatove so s to vrsto diagnostike naredili velik korak naprej na področju kardiologije. Še vedno je sicer prva diagnostična preiskava ultrazvok srca, saj je naprava zanj mobilna, a jim magnetna resonanca nudi nov pogled na srčno mišico in s tem pomembne dodatne informacije, s katerimi lažje prepoznajo težave in določijo zdravljenje.

Magnetna resonanca srca zdravniku med drugim omogoča oceno gibanja srca in morebitnih motenj v krčljivosti, ocenjevanje različnih komponent morebitnih tumorjev ter opažanje zelo majhnih sprememb na srcu, med drugim vpliva kemoterapije na srčno mišico. Po besedah Maje Pirnat je to diagnostična metoda, "ki nas ta trenutek lahko pripelje do najbolj definitivne diagnoze".

Strokovna direktorica UKC-ja Maribor Nataša Marčun Varda je povedala, da se v kliničnem centru stalno trudijo, da sledijo novostim in nudijo bolnikom najboljšo obravnavo. Dosežki, kot je pridobitev evropskega certifikata za učni center za magnetno resonanco srca, so po njenih besedah dokaz, da ima UKC Maribor odlične strokovnjake in je tako primerljiv z evropskimi zdravstvenimi ustanovami. "Moj cilj je bil, da se z našim znanjem postavimo v evropski kontekst," je dodala Pirnat.

Prav zaradi številnih prednosti je napotitev na magnetno resonanco srca veliko, trenutno je treba na preiskavo v mariborskem Kliničnem centru čakati do največ štiri mesece, je poročal Radio Slovenija.

Video: Posnetek novinarske konference