Gregor Golobič ne bo več kandidiral za vodjo Zaresa. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Gregor Golobič ne bo več kandidiral za vodjo Zaresa. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

V stranki po njegovih besedah pripravljajo temeljito poročilo, ki bo obravnavano v prvem tednu januarja. Takrat bo odgovor na vprašanje o njegovem odstopu dokončen, stranka pa bo volila novo vodstvo.

Golobič je povedal, da je bil njegov odstop "v zadnjih letih velikokrat na dnevnem redu", stranka pa se je vselej odločila drugače. "Izid na predčasnih volitvah seveda to ponovno prinaša," je dodal in pojasnil, da danes tega ne bo na dnevnem redu seje. "To bo na dnevnem redu, ko bomo obravnavali celovito poročilo o stanju v stranki in ne samo o volilnem izidu, kar bo na vrsti na začetku januarja," je dejal.
Naslednika bo določila stranka
O naslednikih ni želel ugibati, volitve bi bile lahko že januarja, izidi pa razglašeni še pred koncem meseca, je dejal. Novo vodstvo se bo nato verjetno odločilo za sklic konvencije, predvidoma februarja, na kateri bo govora o programskih in vsebinskih zadevah ter nadaljnjem delovanju stranke.

Svet stranke Zares bo na današnji seji razpravljal o prihodnjem delovanju stranke, po izpadu iz DZ-ja pa bo ocenil tudi izide volitev. Če se bodo tako odločili, pa bodo določili tudi terminski načrt volitev novega predsednika stranke oziroma določili datum volilne konvencije.