Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kramar je bil rojen 22. aprila 1960 v Bohinjski Bistrici. Diplomiral je iz lesarstva in svojo kariero začel v podjetju Lip Bled. Leta 1994 je postal župan občine Bohinj. Po izteku mandata se je lotil samostojnega podjetništva. Leta 2002 se je vrnil na čelo omenjene občine. Župan je bil dvakrat, prvič med letoma 1994 in 2002, nato pa od leta 2006 do leta 2018, ko je bil izvoljen med poslance, je razvidno s spletnih strani Državne volilne komisije.

Leta 2011 je bil pobudnik Vseljudskega nestrankarskega gibanja, nato pa "županske" stranke Gibanje za Slovenijo, a neuspešno. Župan je ostal vse do leta 2018, ko je bil na listi SAB-a izvoljen v državni zbor. Mandata ni dokončal.

Bil je član dveh parlamentarnih preiskovalnih komisij, o DUTB-ju in o NKBM-ju. Bil je tudi član odborov za gospodarstvo, kmetijstvo, za notranje zadeve, pa še komisije za peticije.

DZ bo Franca Kramarja ohranil v trajnem spominu, je parlament objavil na svoji spletni strani in ob tem sporočil, da se bodo poslanke in poslanci od Kramarja poslovili na žalni seji DZ-ja, ki bo predvidoma v prvih dneh februarja, odprta pa bo tudi žalna knjiga.

Njegovo mesto bo predvidoma zasedla predsednica stranke Alenka Bratušek. V volilni enoti Kranj je bila namreč na listi SAB-a druga za Kramarjem. Zakon o volitvah namreč določa, da poslanec postane tisti kandidat z iste liste kandidatov, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen poslanec, ki mu je prenehal mandat.

Umrl je Franc Kramar

Izreki sožalja

Iz političnih in poslanskih vrst se medtem vrstijo izrazi sožalja. Bratuškova je ob smrti poslanca izrekla iskreno sožalje družini in vsem najbližjim, so sporočili iz stranke. Z zapisom na Twitterju sta se nanj spomnila tudi Kramarjeva poslanska kolega iz vrst SAB-a Maša Kociper in Marko Bandelli.

Sožalje ob Kramarjevi smrti je izrazil predsednik DZ-ja Igor Zorčič. "Ob smrti poslanca Franca Kramarja izrekam iskreno sožalje njegovim svojcem in prijateljem, stranki SAB in njeni poslanski skupini. Naj počiva v miru," je zapisal na Twitterju.

V svojem imenu in imenu Republike Slovenije je družini Kramar sožalje na Twitterju izrekel predsednik republike Borut Pahor. "Župana in poslanca Franca Kramarja si bomo zapomnili po njegovih prizadevanjih za ohranitev in razvoj Bohinja in Triglavskega narodnega parka," je dodal.

Kramarja so se spomnili tudi drugi poslanci in politiki. Vodja poslanske skupine SDS-a Danijel Krivec je na Twitterju zapisal, da se Kramarja spominja kot plemenitega in odgovornega človeka, ki je zaznamoval lokalno in državno politiko. V imenu poslanske skupine je družini in stranki SAB izrekel sožalje.

"Sodelovala sva dobro, nekajkrat sva govorila tudi o stanju v državi. Stanje je ocenjeval smelo in kritično. Strinjal se je, da moramo skupaj narediti več za vse ljudi. Žal je odšel prezgodaj," je na Twitterju poudaril evropski poslanec iz vrst SD-ja Milan Brglez. "Naj ti bo lahka slovenska zemlja, dragi Franc. Počivaj v miru. Iskreno sožalje družini, znancem in prijateljem," pa je zapisal poslanec SD-ja Matjaž Nemec.

V imenu NSi-ja je sožalje družini izrekel predsednik NSi-ja Matej Tonin, ki je na Twitterju ob tem še zapisal, da se bodo Kramarja spomnili v svojih molitvah. "Dragi kolega Franc, hvala ti za vse. Pogrešali te bomo. Počivaj v miru in zbogom. V imenu poslanske skupine NSi družini in svojcem izrekam iskreno sožalje," pa je navedel vodja poslancev NSi-ja Jožef Horvat.

Oglasili so se tudi v SMC-ju. "Ob žalostni izgubi poslanca Franca Kramarja izrekamo iskreno sožalje njegovim najbližjim, prijateljem, stranki SAB ter njeni poslanski skupini," so zapisali na Twitterju.

Sožalje Kramarjevi družini in prijateljem so izrazili tudi predsednik SNS-a Zmago Jelinčič ter vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović in poslanec LMŠ-ja Jani Möderndorfer. Zadnji se je Kramarju zahvalil za njegov prispevek v družbi in Sloveniji.

Stranka DeSUS je na Twitterju v svojem imenu in v imenu poslanske skupine DeSUS-a izrekla sožalje Kramarjevim domačim, sorodnikom, prijateljem in stranki SAB-a. Poslanec Levice Boštjan Koražija je na Twitterju izrekel sožalje družini, vsem najbližjim in poslanski skupini SAB-a.

Sožalje Kramarjevi družini je v objavi na spletni strani Občine Bohinj izrekel tudi bohinjski župan Jože Sodja s sodelavci občinske uprave.