Franc Kramar je dal pobudo za nastanek Vseljudskega nestrankarskega gibanja. Foto: MMC RTV SLO
Franc Kramar je dal pobudo za nastanek Vseljudskega nestrankarskega gibanja. Foto: MMC RTV SLO

Gibanje, ki je bilo ustanovljeno prejšnji petek, namerava dejavno vstopiti v slovenski politični prostor na prvih naslednjih državnozborskih volitvah, je v imenu gibanja sporočil bohinjski župan Franc Kramar.
Na čelu gibanja je sedemčlansko predsedstvo, ki ga sestavlja pet županj in županov ter Bojan Krajnc in Violeta Tomič iz civilnega gibanja Zveza za voljo ljudstva.

Človek kot najvišja vrednota
Osnovno poslanstvo gibanja je človek kot največja vrednota, zato se bo gibanje skozi svoj program trudilo za družbo blaginje. Slovenija ima možnost izhoda iz krize z vzpostavitvijo trdih gospodarskih temeljev z upoštevanjem zgodovinske tradicije.

Sposobnost, inovativnost, ustvarjalnost, poštenost, odnos do sočloveka, humanost, družbena odgovornost in ustvarjalnost posameznika morajo biti prepoznane kot temelji za razvoj družbe, so še zapisali v gibanju.

Pobudo dal bohinjski župan
Gibanje se je razvilo iz pobude bohinjskega župana Franca Kramarja, ki se je konec prejšnjega leta povezal s svojimi nestrankarskimi kolegi. V začetku aprila je z njimi, kot odziv na stanje v državi, začrtal temelje gibanja.

Prvega junija je v Ljubljani kot alternativa političnim strankam zaživelo še gibanje Zveza za voljo ljudstva, ki je med svojimi cilji med drugim izpostavilo uvedbo participatorne demokracije, dopolnjeno s strokovnimi sveti.

Tudi to gibanje je napovedalo nastop na naslednjih državnozborskih volitvah, nekateri člani pa so že takrat omenjali možnost povezovanja z gibanjem nestrankarskih županov, če bi na petkovem srečanju odkrili, da so si po ciljih in programih dovolj blizu.