Alojzij Ambrožič je služboval v Torontu. Foto: Nadškofija Toronto
Alojzij Ambrožič je služboval v Torontu. Foto: Nadškofija Toronto

Kardinal Alojzij Ambrožič se je rodil 27. januarja 1930 v vasici Gabrje v župniji Dobrova pri Ljubljani. Nižjo gimnazijo je obiskoval v Ljubljani, v času druge svetovne vojne pa se je skupaj z družino umaknil v tujino. V begunskem taborišču v Spittalu ob Dravi je kot številni drugi slovenski vrstniki dokončal gimnazijo, nato pa se je leta 1948 družina odločila za pot čez lužo v Kanado, kjer je v Torontu končal bogoslovje in bil 4. junija 1955 posvečen v duhovnika.

Bil je profesor na teološki fakulteti v Torontu, nato pa je leta 1976 postal tamkajšnji pomožni škof. 17. marca 1990 je postal torontski nadškof in metropolit, upokojil pa se je 16. decembra 2006.

18. januarja 1998 ga je takratni papež Janez Pavel II. imenoval v kardinala. Ambrožič je prvi slovenski kardinal, ki je sodeloval na kakšnem konklavu, in sicer je bilo to po smrti papeža Janeza Pavla II., na konklavu, na katerem so izvolili njegovega naslednika Benedikta XVI.

Ambrožič sodeloval v več odborih
Kardinal Ambrožič je sodeloval v več vatikanskih odborih, povezanih s priseljevanjem, kulturo, čaščenjem in gospodarstvom. V času njegovega vodenja torontske nadškofije je bil gostitelj Svetovnega dneva mladih leta 2001, ki je vrhunec dosegel z mašo papeža Janeza Pavla II., ki se je je udeležilo več kot 750.000 romarjev, piše spletni portal Radia Ognjišče.

Torontski nadškof Thomas Collins, Ambrožičev naslednik, je v sožalju družini Ambrožič in katoličanom v nadškofiji zapisal, da je pokojni veliko prispeval za duhovno življenje nadškofije. "Njegova modrost, znanje in ljubezen do duhovništva bo ostala z nami vsemi," je sklenil.

Kardinal bo ležal v katedrali svetega Mihaela, datum in ura pogreba še nista določena.

Trije kardinali slovenskega porekla
Slovenci smo do zdaj sicer imeli tri kardinale. Kot prvi je bil leta 1899 imenovan Jakob Missia, sledil je Alojzij Ambrožič, ki je bil imenovan v letu 1998. Leta 2006 pa je bil za kardinala imenovan še Franc Rode.