Ni še jasno, ali bo pooblaščenec žrtev vložil tožbo zoper Cerkev. Foto: EPA
Ni še jasno, ali bo pooblaščenec žrtev vložil tožbo zoper Cerkev. Foto: EPA
Prva obravnava lanskega oktobra, kjer so pričale domnevne žrtve, je potekala za zaprtimi vrati. Foto: RTV SLO

Tako je končan eden izmed odmevnejših sodnih procesov zoper predstavnike Rimskokatoliške cerkve v Sloveniji. Časopis Delo poroča, da bo kazenski postopek zoper Jošta ustavljen, ni pa pravne podlage za vložitev ovadbe zoper Cerkev kot ustanovo. Odvetniki žrtev pa bodo verjetno vložili odškodninske tožbe zoper ustanovo, ki za svojimi zidovi mladoletnim deklicam ni zagotovila varnosti.

Vzrok smrti naj bi bile po neuradnih podatkih Joštove težave s srcem, saj je tudi jemal predpisana zdravila. Jošt je bil skoraj leto dni zaprt v hišnem priporu v duhovniškem domu.

Skoraj 33 let je služboval v Artičah, o njegovem početju pa so ves čas krožile govorice.

Le ena obravnava
Glavna obravnava je bila lani v začetku oktobra, potekala pa je za zaprtimi vrati. Na njej so bile prisotne štiri domnevne žrtve spolne zlorabe, danes stare med 18 in 23 let, med domnevno zlorabo pa med 8 in 12 let. Ena izmed žrtev je izjavila, da jo je župnik zlorabil tudi v cerkvi med spovedjo, eno pa naj bi celo posilil.

Ena izmed deklet je povedala, da je lani jeseni zdajšnjemu škofu in metropolitu Francu Krambergerju povedala, kaj se je dogajalo, Kramberger pa naj bi zadevo "pometel pod preprogo".