Univerza bo po preučitvi pravnih dejstev podala odziv, so sporočili. Foto: MMC RTV SLO
Univerza bo po preučitvi pravnih dejstev podala odziv, so sporočili. Foto: MMC RTV SLO
Kaj bo z diplomami koprske fakultete?

Na univerzi so zapisali, da so vse izdane diplome visokošolskih zavodov kot javne listine veljavne. Pri tem so citirali pravno mnenje Polone Kovač in Toneta Jerovška iz leta 2008 z naslovom Pravno mnenje o veljavnosti in razveljavitvi diplom, iz katerega izhaja, da so diplome "kljub ugotovljenim spornim vpisom po nepravilno določenih pogojih splošnih aktov FM veljavne".

.
Ob tem so dodali, da niti oni niti fakulteta za management (FM) do danes še niso prejeli nikakršne sodbe koprskega okrožnega sodišča, zato sodbe tudi ne moreta komentirati ter da potrebujejo ustrezen in razumen čas, da vse pravne postopke preučijo in se nanje odzovejo.

V zvezi s postopkom komunicirajo tudi s predstavniki študentov, so še sklenili.

Bo fakulteta ob pol milijona?
Spomnimo, v četrtek je TV Slovenija poročala, da sta bila nekdanja direktorica FM-ja Nada Trunk Širca in njen nekdanji dekan Egon Žižmond zaradi nezakonitega vpisa 670 študentov obsojena na 22 oziroma 24 mesecev pogojne zaporne kazni.

Zaradi prejetega denarja, ki je izhajal iz kaznivega dejanja, je sodišče prisodilo tudi odvzem premoženjske koristi, ki je bila ocenjena na 508.000 evrov. Gre za vpisnine in šolnine, ki so bile 670 študentom zaračunane mimo zakona.

Dolga brada zgodbe
Afero t.i. kupovanja diplom na koprski fakulteti za menedžment so konec leta 2007 sicer razkrili sami študenti, ki so se uprli načinu delovanja takratnega vodstva fakultete. To je mimo rednega študija skozi stranska vrata vpisovalo na stotine izrednih študentov, ki so tako rekoč čez noč ob dveh ali treh opravljenih izpitih prišli do diplome. Več v pripetem prispevku Eugenije Carl iz Tednika (4. 10. 2010)

Kaj bo z diplomami koprske fakultete?