Povprečna starostna neto pokojnina je januarja znašala 621 evrov, najnižja pokojnina je bila 207 evrov, najvišja pa skoraj 2700 evrov. Foto: Pixabay
Povprečna starostna neto pokojnina je januarja znašala 621 evrov, najnižja pokojnina je bila 207 evrov, najvišja pa skoraj 2700 evrov. Foto: Pixabay

Svet pokojninskega zavoda je namreč prejšnji teden pokojnine redno uskladil za 2,2 odstotka, in sicer od 1. januarja naprej. Zavod za pokojninsko in pokojninsko zavarovanje bo za tokratno uskladitev namenil 108 milijonov evrov.

Pokojninska reforma določa, da se uskladitev opravi pri izplačilu pokojnin za februar, in sicer za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače v preteklem letu in za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin, ki je bila prav tako izračunana v preteklem letu. Letna nominalna rast povprečne plače je bila po statističnih podatkih lani 2,7 odstotka, povprečna letna rast cen življenjskih potrebščin pa 1,4 odstotka.

Aprila še eno zvišanje pokojnin
Višje pa bodo tudi aprilske pokojnine, ki jih je pokojninski svet v skladu s proračunskimi dokumenti že uskladil za 1,1 odstotka.

Povprečna starostna neto pokojnina je januarja znašala 621 evrov, medtem ko je bila najnižja pokojnina 207 evrov in najvišja izplačana pokojnina malenkost manj kot 2700 evrov.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske, je bilo januarja nekaj manj kot 618.200, prejemnikov nadomestil iz invalidskega zavarovanja pa približno 44.300.