Upokojencem je vlada z Zujfom neustavno posegla v pokojnine. Foto: BoBo
Upokojencem je vlada z Zujfom neustavno posegla v pokojnine. Foto: BoBo

Kot predvidevajo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), bo za izplačilo zadnjega dela zneska pokojnin, odvzetega z varčevalnim zakonom, treba nameniti od 14 do 15 milijonov evrov. Upravičencev je približno 17.000, vrnili pa jim bodo od nekaj evrov pa do 1.000 evrov ali več.

Prvih 20 odstotkov so upravičencem v skladu z vladnim tehničnim zakonom izplačali konec junija lani, ko je Zpiz za to namenil približno štiri milijone evrov.

Neustavno varčevanje
Ustavno sodišče je marca lani kot neustavne prepoznalo določbe varčevalnega zakona, ki ga je sprejela druga Janševa vlada. Takrat je vlada znižala pokojnino približno 26.000 upokojencem, ki jim izplačilo pokojnine zagotavlja proračun. Med njimi so nekdanji interniranci, španski borci in borci NOB-ja.

Povrnitev neustavno odvzetega dela pokojnin je nato uredil tehnični zakon, sprejet proti koncu maja lani. Zakon je predvidel vrnitev stanja na čas pred uveljavitvijo varčevalnega zakona. Glede na tehnični zakon mora biti neizplačani znesek vrnjen v celoti, a brez obresti in zaradi ekonomskega položaja države v dveh obrokih.