Upokojenci nameravajo opozoriti na svoje nestrinjanje z morebitno odpravo letnega dodatka. Foto: Reuters
Upokojenci nameravajo opozoriti na svoje nestrinjanje z morebitno odpravo letnega dodatka. Foto: Reuters
Dušan Semolič
"Večina predlogov prihaja v imenu svobode kapitala, absolutne prevlade tržnih zakonitosti v družbi, razprodaje državnega premoženja in pohlepa po dobičkih," je o dokumentu vlade dejal Semolič. Foto: BoBo

"Na protestu bodo sporočili, naj vlada ne išče več rezerv in poti iz krize na račun generacije, ki je v svojem življenju zelo veliko prispevala k rasti podjetij in ustanov ter h graditvi socialne države," je na novinarski konferenci dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič.

Po njegovih besedah je prav, da vladi sporočijo nestrinjanje z "nenehnimi pritiski na upokojence kot na generacijo, ki naj bi živela bolje, kot je potrebno". Sekretar Sindikata upokojencev Slovenije pri ZSSS-ju Miloš Mikolič je temu dodal, da bodo na shodu zahtevali tudi ohranitev socialne države, k sodelovanju na shodu pa bodo povabili še druge upokojence. Meni, da se jim bo Zveza društev upokojencev Slovenije pridružila.

Semolič: Socialna kapica le voda na mlin najbogatejšim
V ZSSS-ju nasprotujejo tudi predlogu dokumenta za zagotovitev boljšega zakonodajnega in poslovnega okolja ter dvig konkurenčnosti, ki ga je vlada objavila na svoji spletni strani. Dokument namreč izpostavlja nujnost ponovnega spreminjanja reforme dela, čiščenje košarice pravic zdravstvenega zavarovanja in uvedbo socialne kapice pri izplačilu 36.000 evrov bruto zaslužka letno, so povzeli v ZSSS-ju.

Semolič predloge vidi kot "absolutno prevlado" tržnih zakonitosti, razprodajo državnega premoženja in "pohlepa po dobičkih" in dodaja, da predlagatelji teh idej izhajajo iz neoliberalnih krogov, ki so povzročili krizo ter propad bank in podjetij.

Zahteva po uvedbi socialne kapice prihaja od najbogatejših v družbi, je poudaril. "Če bi sprejeli predlog, da bi najbogatejši plačevali v pokojninsko in zdravstveno blagajno manj kot doslej, bi s tem zmanjšali prilive v obe blagajni za približno 250 do 300 milijonov evrov," je dejal in izpostavil, da bi se najbogatejšim povečala neto plača. Po mnenju izvršnega sekretarja ZSSS-ja za politike zaposlovanja, migracije in odnose z javnostmi Gorana Lukiča bi predlagani dokument morali takoj umakniti, ker je "zelo interesno obarvan".
Malo verjetnosti za sprejetje
Da je odvzem letnega dodatka do upokojencev krivičen se sicer strinjajo tudi v NSi-ju SD-ju in DL-ju, zato je možnost tega ukrepa vse manj verjetna. Vlada bi sicer utegnila določiti nižjo mejo pokojnine, do katere bi upokojenci še prejemali letni dodatek. Sedaj ga namreč prejemajo tisti, ki prejemajo do 622 evrov pokojnine.
V DeSUS-u so sicer že sklenili, da ne bodo podprli proračuna za leto 2014, če bo v njem predvidena ukinitev letnega dodatka. Podobno stališče imajo tudi v SD-ju.