Upokojenim obrtnikom, ki so nadaljevali opravljanje svoje dejavnosti, pokojnin ne bo treba vračati. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Prosenc
Upokojenim obrtnikom, ki so nadaljevali opravljanje svoje dejavnosti, pokojnin ne bo treba vračati. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Prosenc

Kot je po seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) dejala ministrica za delo Anja Kopač Mrak, se je ESS s tem strinjal. "Pri tistih, ki so že dobili odločbe, bomo posegli za nazaj in sanirali stanje," je dejala. "Prispevkov in pokojnin jim ne bo treba vračati."

Glede podaljšanja prehodnega obdobja za uskladitev lastnosti zavarovanca, ki se po veljavni ureditvi izteče z letošnjim letom, pa so bila mnenja na seji različna, je dejala Kopač Mrakova. Prehodno obdobje bo tako najverjetneje podaljšano za eno leto, ne pa za dve, za kar se je zavzemala Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, je dejala. Ministrstvo bo predlog zakonske rešitve po njeni napovedi najverjetneje predstavilo prihodnji teden.

V času podaljšanega prehodnega obdobja bo po njenih besedah treba najti rešitev, po kateri bodo imeli tako upokojenci kot zaposleni enak položaj.

Meh zadovoljen s podporo sindikatov
Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je izrazil zadovoljstvo, da so predstavniki sindikatov podprli predlog za prehodno obdobje, poudaril pa je, da je nujna sistemska rešitev.

Kritičen pa je bil do predstavnikov Gospodarske zbornice Slovenije, ki so njihovemu predlogu nasprotovali. Izrazil je upanje, da bodo "člani ESS-ja ugotovili, da smo vsi v eni državi in da morajo živeti tako delavci kot upokojenci".

Dovoljenje upokojencem državi prinese milijone
Predstavil je izračune zbornice, ki kažejo, da ima država, če ne dovoli upokojencem nadaljevanja dela, 27 milijonov evrov izgube. "Če pa jim dovoli delo, z različnimi prispevki in davki pridobi 31 milijonov evrov," je dejal.

Podaljšanje prehodnega obdobja za celotno pokojnino
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je skupaj z Združenjem delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije in Zvezo društev upokojencev Slovenije koalicijskim poslanskim skupinam v četrtek poslala predlog za podaljšanje prehodnega obdobja za uskladitev lastnosti zavarovanca. V skladu z njim bi samostojni podjetniki ob morebitnem nadaljevanju dejavnosti lahko ohranili pokojnino v celoti.

Prehodno obdobje je bilo konec lanskega leta že podaljšano za eno leto, nov predlog pa je predvideval podaljšanje še za dve leti, tako da bi upokojeni podjetniki ob morebitnem nadaljevanju svoje samostojne dejavnosti lahko prejemali celotno, in ne le delne pokojnine.

Konec letošnjega leta se namreč po zdaj veljavni ureditvi izteka prehodno obdobje, ko se morajo upokojeni samostojni podjetniki odločiti za najmanj polovično reaktivacijo, če želijo nadaljevati svojo dejavnost. To pomeni, da bi morali privolili v polovično zamrznitev pokojnine.