Nesmiselno je dodatno onemogočati dostop do arhivskega gradiva, pravijo tako seniorji SDS-a kot Stranke enakih možnosti Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Nesmiselno je dodatno onemogočati dostop do arhivskega gradiva, pravijo tako seniorji SDS-a kot Stranke enakih možnosti Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Dileme glede odprtosti arhivov

Številni seniorji so bili v svoji mladosti izpostavljeni nadzoru tajne službe Udbe in posledičnemu šikaniranju Zveze komunistov. "Povsem razumljivo je torej, da zdaj zahtevamo vpogled v te akte, iz katerih bi povzeli, kaj je bilo v ozadju tega nadzora," poudarjajo v Klubu seniorjev in seniork SDS-a.

Čeprav zdajšnja vlada pojasnjuje, da bi lahko ob razkritju dela gradiva nekdanje Službe državne varnosti povzročili veliko škode ljudem, ki so še danes na visokem položaju in opravljajo svoje delo v korist države, v klubu opozarjajo, da bi bili lahko zanje po navedbah strokovnjakov s področja varnostnih ved škodljivi le podatki, pridobljeni iz protiobveščevalne dejavnosti v nekdanji državi, podatki iz obveščevalne dejavnosti v tujini pa ne bi škodili nikomur.

"Kot državljani smo upravičeni do vpogleda"
Tudi predsednica Stranke enakih možnosti Slovenije Elena Pečarič je zapisala, da je veljavni zakon zadosten. Z ustanovitvijo posebne komisije se po mnenju stranke zainteresiranim dodatno otežuje vpogled v arhivsko gradivo, hkrati pa to pomeni tudi nezaupanje v strokovno delo delavcev arhiva in delo inšpekcijskih služb.

Obenem opozarjajo tudi, da se mora, če je prišlo v primeru SDS oz. Janeza Janše "pri napadu na predsednika republike" do ponarejanja in zlorabe dokumentov, takšno ravnanje šteti kot kaznivo dejanje. V stranki zagovarjajo transparentnost in možnost vpogleda v arhivske dokumente, saj smo "kot državljani do tega upravičeni".

Dileme glede odprtosti arhivov