Na UE-ju Ljubljana so prejšnji teden odpovedali 8000 strank. Ker so razumeli, da se omejitev tudi zanje podaljšuje še za en teden, so jih konec tedna odpovedali še 3000. Foto: BoBo
Na UE-ju Ljubljana so prejšnji teden odpovedali 8000 strank. Ker so razumeli, da se omejitev tudi zanje podaljšuje še za en teden, so jih konec tedna odpovedali še 3000. Foto: BoBo

Kljub sproščanju številnih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19 je vlada v petek sprejela odločitev, da se ukrep omejitve gibanja in prihajanja javnih uslužbencev na delovno mesto podaljša do 18. aprila. Predstojnikom organov državne uprave je bilo naloženo, naj s pomočjo dela od doma, dopustov, koriščenja presežnih ur in ukrepa čakanja na delo tudi v tem tednu zagotovijo, da bo na delovnih mestih prisotnih največ 20 odstotkov javnih uslužbencev. Po navedbah ministrstva za javno upravo naj bi šlo za priporočilo strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje, odločitvi pa so botrovale tudi ugotovitve, da velik del javne uprave brez večjih težav deluje na takšen način.

A način dela, ko je lahko na delovnem mestu fizično navzočih do 20 odstotkov zaposlenih, ni primeren za vse organe javne uprave. Velik organizacijski zalogaj je ukrep in predvsem njegovo nenapovedano podaljšanje predstavljal predvsem za delovanje upravnih enot, ki so v neposrednem stiku s strankami. Na UE-ju Ljubljana so bili zaradi omejenega števila zaposlenih, ki so bili prisotni v uradni prostorih, prejšnji teden primorani odpovedati 8000 naročenih strank in jih prenaročati na druge termine.

Ko so po odločitvi vlade prejeli obvestilo, da se bo ukrep omejenega delovanja javne uprave podaljšal še vsaj za sedem dni, so bili konec tedna na ljubljanski upravni enoti primorani odpovedati še 3000 že prenaročenih strank. "Zadeve smo organizacijsko urejali v soboto dopoldne. Stranke, ki so se naročile po mobilnih telefonih in smo imeli njihove telefonske številke, smo s SMS-i obvestili v soboto. Druge smo morali žal klicali šele danes zjutraj in jih prenaročiti," nam je pojasnila Alexandra Gregorc z UE-ja Ljubljana. Kako bo delo potekalo naprej, nam še ni znala povedati.

Ministrstvo: Upravne enote od jutri tako kot pred zaostritvijo

A spremembe delovanja upravnih enot se po informacijah, ki smo jih dobili na ministrstvu za javno upravo, obetajo že z jutrišnjim dnem. Že v torek naj bi namreč lahko upravne enote skupaj z inšpektorati prešle na način delovanja, kot je veljal pred 1. aprilom. Delež uslužbencev, ki so lahko navzoči v prostorih upravnih enot, takrat ni bil omejen na sistemski ravni, posamezne enote pa so delovanje prilagajale glede na stanje v krajevnem okolju. Na ministrstvu so nam zatrdili, da so načelniki upravnih enot o tem že obveščeni in da bo uradno javno obvestilo izdano v kratkem.

Ob nejevolji tako uslužbencev upravnih enot kot tudi strank, ki je nastala ob podaljšanju omejitve delovanja državnih organov, so na ministrstvu dejali, da je bilo že v prvotnem sklepu predvideno, da lahko posamezni organi zaradi narave dela in vrste nalog delujejo z večjim deležem zaposlenih. Upravne enote bi po njihovi interpretaciji torej lahko že danes delovale tako kot pred 11-dnevno zaostritvijo ukrepov.

Kot je zapisano v sporočilu za javnost, ki ga je vlada objavila po petkovi dopisni seji, sicer omejitev velja za ministrstva, organe v njihovi sestavi in vladne službe, poleg pa so izrecno navedene tudi upravne enote. Kje in zakaj je prišlo do šuma v komunikaciji, ki je poskrbel za zmedo med upravnimi enotami in veliko odpovedi naročenih strank, na ministrstvu še preverjajo.

"Želimo predvsem pomagati gospodarstvu, kar se tiče gradbenih dovoljenj. Da bi se čim več stvari delalo. In pa državljanom omogočiti, da lahko uredijo nujne zadeve," so nam sicer o odločitvi, da upravne enote prehajajo na prejšnjo ureditev, povedali na ministrstvu. Pred 1. aprilom so upravne enote sicer večinoma delovale po sistemu predhodnega naročanja strank, ki se je v praksi po navedbah ministrstva dobro obnesel. Ob tem so na ministrstvu poudarili še, da drugi preventivni ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronaviursa v upravnih enotah veljajo še naprej.