Foto: BoBo
Foto: BoBo

Generalni direktor Igor Kadunc je po glasovanju ocenil, da je s tem zavod padel v veliko zagato. "Imamo programski načrt, ki ni pokrit v finančnem načrtu. Ne vem, kako naprej," je dejal.

Skoraj polovica prisotnih članov programskega sveta se je glasovanja vzdržala. "Nisem pričakoval takega izida. Predvsem me motijo vzdržani glasovi," je dejal prvi mož Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) Kadunc in pristavil, da "ali smo za programsko-poslovni načrt te hiše ali pa ne".

Predsednik programskega sveta Ciril Baškovič je po glasovanju vse prisotne opozoril, da se odgovornost za patpoložaj, v katerem se je znašla RTV SLO, deli na vodstvo hiše, programski in nadzorni svet.

Zaradi epidemije v prvem polletju za 1,7 milijona manj prihodkov

Spremenjen programsko-poslovni načrt je rezultat epidemije koronavirusne bolezni 19, je v razpravi pojasnil direktor Radia Slovenija Mirko Štular. Vodstvo RTV SLO je članom programskega sveta predlagalo, naj potrdijo nov finančni načrt za letošnje leto, ki so ga prilagodili poslovni realnosti, ki jo je prinesla epidemija. Kot je povzel Kadunc, imajo v prvih šestih mesecih letošnjega leta za 1,7 milijona evrov manj prihodkov, največji delež zaradi izpada oglaševanja. Stroški za plače pa so bili v prvih šestih mesecih letošnjega leta za 1,9 milijona evrov višji.

Popravljen programsko-poslovni načrt je med drugim predvideval manj terenskega dela novinarjev, ukinjanje ali omejevanje nekaterih oddaj.

Čeprav se je leto 2020 že prevesilo v drugo polovico, RTV SLO tako še vedno ostaja brez sprejetega finančnega načrta in se financira po dvanajstinah. Zaradi sprememb, ki jih je prinesla epidemija covida-19 na delovanje zavoda, je njegovo vodstvo na čelu z generalnim direktorjem Igorjem Kaduncem pripravilo predlog sprememb programsko-produkcijskega načrta (PPN) in nov predlog finančnega načrta.

Sorodna novica Mea culpa, mea maxima culpa*

Predlog letošnjega finančnega načrta, h kateremu je programski svet dal soglasje 24. februarja in je bil februarja tudi predložen v potrjevanje nadzornemu svetu, "enostavno ni več v zadostni meri odražal dejanskega stanja, povzročenega zaradi posledic epidemije", so ocenili v Kadunčevi ekipi in se zato lotili priprave novega predloga.

V tem predlogu vodstvo načrtuje eksterne prihodke iz poslovanja v znesku 120,9 milijona evrov in poslovne odhodke v znesku 123,9 milijona evrov. V okviru prihodkov naj bi RTV-prispevek predstavljal 96,2 milijona evrov, med odhodki pa je 76,5 milijona evrov predvidenih za stroške dela redno zaposlenih. Predvideni primanjkljaj iz rednega poslovanja je za 2,2 milijona evrov manjši kot v prejšnjem predlogu.

Namigi o kadrovskih menjavah

Sicer je programski svet RTV SLO na seji pod točko razno razpravljal tudi o vladnih predlogih sprememb medijske zakonodaje, ki so naleteli na burne odzive v zainteresirani javnosti. Posebej razburja predlog za razdelitev RTV-prispevka, po katerem naj bi se tri odstotke zbranega prispevka v preteklem letu namenilo za STA, pet odstotkov pa za uresničevanje javnega interesa na področju medijev.

Protest je potekal na pobudo Aktiva delavk in delavcev v kulturi. Foto: BoBo
Protest je potekal na pobudo Aktiva delavk in delavcev v kulturi. Foto: BoBo

V vrstah programskih svetnikov se je pojavila tudi pobuda, naj Kadunca k odstopu pozovejo zaradi nesposobnosti. Kadunc je že povedal, da sam tega ne bo storil.

Kulturniki s protestom pred RTV-jem podprli njegovo avtonomijo

Pred sejo sveta se je pred stavbo RTV-ja na pobudo Aktiva delavk in delavcev v kulturi zbrala skupina več deset protestnikov, ki so na kolesih izrazili podporo svobodi medijev. S transparenti so sporočali, da "RTV nikoli ne bo postala televizija Janeza Janše". Predtem so v pismu zapisali, da minister za kulturo Vasko Simoniti po vladnem nalogu neposredno ogroža javni zavod RTV Slovenija in avtonomijo novinarskega dela kot takega. "Podpisani smo odločno na strani novinark, novinarjev in drugih delavk in delavcev, ki delajo družno z njimi. S to izjavo sporočamo, da nikakor ne popuščamo in se bomo na vseh protestih, skupščinah in dodatnih akcijah postavili v bran vsem politično preganjanim poklicem in politično inkriminiranim dejavnostim." Dodali so, da ne dovolijo, da Nova24TV prevzame javni zavod.

Zbrala se je tudi skupina zaposlenih, ki so nosili majice z napisom "Za javni RTV".

Pred RTV Slovenija protest za neodvisnost hiše